Avainnippu, jossa lukee Omat avaimet for you.

Vertainen vierelläsi 

Aloitimme keväällä 2023 vertaistuellisen ryhmän. Se oli suunnattu vanhemmille, joilla on kokemusta lastensuojelun palveluista tai lapsen sijoituksesta.  

Ensimmäinen tapaamiskerta tuntui itsestänikin kokemusasiantuntijana jännittävältä. Mikä helpotuksen tunne valtasi minut, kun huone alkoi hiljalleen täyttyä ihmisistä. Niistä vanhemmista, jotka jäävät liian usein varjoihin ja heidän kokemuksensa kuulematta.  

He olivat rohkeasti ja ennakkoluulottomasti tulleet kohtaamaan muita vertaisia. Ryhmään ja tilaan, jossa jokaisen kokemus on tärkeä ja on lupa näyttää myös tunteita. Nyt oli vihdoin mahdollisuus riisua kilvet ja haarniskat. Tässä ryhmässä sai puhua kipeistä ja vaikeista asioista juuri sen verran mitä itse halusi muille jakaa.  

Kriisi, joka koskettaa monia

Lapsen sijoitus tai huostaanotto on aina kriisi, joka koskettaa koko perhettä ja läheisiä sekä yhteisöä, jonka jäsen lapsi on. Lastensuojeluun liittyy edelleen valtavasti ennakkoluuloja, leimaantumisen pelkoa sekä häpeää. Liian useasti ajatellaan lastensuojeluasiakkuuden takana olevan juurisyitä vanhemmuuteen liittyvissä puutteissa. Keskustelu ajautuu helposti mustavalkoiseen ajatteluun ja kärjistyksiin.  

Vanhemman voi olla vaikea ottaa puheeksi omassa työyhteisössään lapsen haasteita ja yhteistyötä lastensuojelun kanssa. Tapahtuneiden asioiden ja tilanteiden sekä tunteiden purkamiselle on kuitenkin valtava tarve. 

On totta, ettei kaikkien lasten sijoitusta voida ehkäistä, mutta osa lapsista saattaa ohjautua sijoitettavaksi sen vuoksi, että he eivät ole saaneet riittävää tukea arkeensa ja ongelmat ovat usein jo päällekkäisiä tässä vaiheessa.  Lapsen vanhempia ja läheisiä on tärkeää pitää aktiivisesti mukana työskentelyssä koko lastensuojelun asiakkuuden ajan. On myös hyvä muistuttaa vanhempiakin, että lastensuojelulaissa mainitaan tavoite perheen jälleenyhdistämiseen liittyen.  

Lastensuojelun palvelut ja prosessit ymmärrettävästi

Ryhmän myötä nousikin useaan kertaan esiin tarve puhua enemmän lastensuojelun palveluista ja prosesseista ymmärrettävällä tavalla. Tällä tavalla toimimalla asiakkaalle hahmottuu paremmin lastensuojelun työskentelyn eri vaiheet sekä tavoitteet. Vanhemmille on kerrottava millaisia velvollisuuksia ja erityisesti oikeuksia heillä on edelleen vanhempina lapsen ollessa sijoitettuna.  Biologisia vanhempia ja lapsen läheisiä ei voi jättää sijoituksen aikana sivustaseuraajan rooliin. 

Ajan kuluessa eletyt hetket ja tapahtumat saavat sisällämme aikaan hiljaisen hyväksynnän. Meidän elämäntarinaamme kuului myös odottamaton käänne. Me opimme elämään sen kanssa, vaikka toisinaan vain hetki kerrallaan hengitellen. 

Mutta mikä tärkeintä, vertaisilla on valtavasti pilkistävää toivoa, jota lainata tarpeen tullen myös muille. 

Kokemusasiantuntija
Omat avaimet 4You -toiminta

”Jaksoin kaiken ja lisää 
Vaikka niin moni nääntyi 
Olin varma: ”Mä hallitsen virtaa” 
Kunnes kohti se kääntyi 

Olin kestänyt kaiken 
Häpeää kestänyt en 
Jätin taakseni kaupungin valot 

Älä pelkää, älä pelkää, 
Sinä et pääse putoamaan. ” 

-Rakastettu, Juha Tapio