Tänä vuonna Espoo Ciné -elokuvafestivaalin ohjelmistossa painotettiin moninaisuutta muun muassa vammaisuuden näkökulmasta. Olin kokemustoimijana mukana luomassa Crip Ciné -kokonaisuutta.
Olen Saara Korjus, kaakonkulmalta Kotkasta. Olen ollut Aspan toiminnassa mukana jo useamman vuoden monin eri tavoin. Tällä hetkellä toimin Mielekäs-toiminnan Facebook-ryhmä Olkkarissa osana digitukitiimiä sekä pidän luotsina englannin tunteja. Luotsit ovat Mielekäs-toiminnan vapaaehtoisia vertaisohjaajia. Lisäksi teen pyydettäessä esteettömyyskartoituksia kokemusasiantuntijana.
Mielekäs-toiminnan kokemustoimijana mukana esiraadissa
Päädyin mukaan Espoo Cinéen, kun meiltä Mielekkään luotseilta kysyttiin, olemmeko kiinnostuneita yhteistyöstä festivaalin kanssa sopivien elokuvien valitsemiseksi Crip Ciné kategoriaan. Homma tuntui mielenkiintoiselta, joten suostuin ilomielin.
Kokemustoimijana työnkuvaani kuului elokuvien esikatselu, sekä tekstitysten tekeminen osaan elokuvista, sillä suurin osa Crip-sarjan elokuvista olivat ulkomaalaisia, eikä niissä esikatseluvaiheessa ollut suomenkielistä tekstitystä.
Oma ehdoton suosikkini festivaalin elokuvista oli uruguaylais-argentiinalainen Eight stories about my hearing loss (Kahdeksan tarinaa kuuloni menetyksestä), koska se oli koskettava, mukaansatempaava sekä informatiivinen. Elokuvassa kerrottiin, miten eri henkilöt kokivat kuurouden, miltä heidän hiljaisuutensa kuulostaa ja miten implantit toimivat. Näin ollen se kuvasi tavallaan matkaa oman itsensä hyväksymiseen.
Kiinnostava kokemus
Espoo Ciné -elokuvafestivaali järjestettiin 29.8.–4.9. Kävin festivaalilla kolmena päivänä. Ensimmäisenä kävin katsomassa Crip Ciné -kategorian avauselokuvan Kauniit sielut, sillä en ehtinyt itse katsoa sitä esivalintavaiheessa. Kyseinen näytös oli ilahduttavasti loppuunmyyty ja sen järjestelyissä oli hyvin huomioitu se, että katsojaksi oli tulossa useampikin kategoriaa edustava henkilö. Eturiviin oli esimerkiksi varattu useampi pyörätuolipaikka ja avustajat/saattajat pääsivät ilmaiseksi näytökseen. Elokuvan jälkeen kuulemani palautteen perusteella elokuva oli hyvin pidetty. Elokuvan jälkeen järjestettiin myös keskustelutilaisuus teemalla vammaisuuden esittäminen elokuvissa.
Kävin myös katsomassa italialaisen A Chiara -elokuvan sekä espanjalaisen Official Competitionin joka oli festivaaleilla katsomistani elokuvista ehdoton suosikkini, sillä se oli erittäin hauska, viihdyttävä ja yllättävä.
Yhteiskunnallista merkitystä
Koko kokemuksessa parasta oli se, että pääsi katsomaan monta monipuolista elokuvaa eri näkökulmista. Näin pystyin omata osaltani vaikuttamaan siihen, että Crip-kategoria antaisi elokuvien katsojille mahdollisimman monipuolisen kuvan vammaisten ihmisten elämästä. Mielestäni tällaisen yhteistyön tekeminen on yhteiskunnallisesti tärkeää, koska tällaisilla elokuvilla ja kategorioilla voidaan lisätä tietoisuutta erilaisuudesta. Tätä kautta voidaan saada ihmiset helpommin hyväksymään erilaisuuden ja näkemään meidät normaalina, osallisena osana yhteiskuntaa, eikä vain esimerkiksi kulueränä.
Saara Korjus
Kirjoittaja on Aspa-säätiön kokemustoimija