Aspa-säätiön kokemustoimijat yhteistyössä Espoo Cinén kanssa

Espoo Ciné 2022.

Tänä vuonna Espoo Ciné -elokuvafestivaalin ohjelmistossa painotetaan moninaisuutta muun muassa vammaisuuden ja naiskuvan näkökulmista. Aspa-säätiön kokemustoimijat ovat olleet mukana luomassa Crip Ciné -kokonaisuutta.

Crip Ciné koostuu seitsemästä elokuvasta, joiden tarinat saavat miettimään vammaisuutta uusin tavoin ja rohkaisevat kohtaamisiin. Kokonaisuuden pääyhteistyökumppani on Kalevala x vammaisettytöt.fi, ja se on toteutettu yhteistyössä Aspa-säätiön ja Vamlas-säätiön kanssa. 

Aspa-säätiön Mielekäs-toiminnan yhdeksän kokemustoimijaa olivat mukana Crip Cinén esiraadissa. Esiraati katsoi elokuvat etukäteen ja antoi niistä palautetta. Raadin kokemusten pohjalta mukaan valikoitui seitsemän elokuvaa: Kauniit sielut, Eight stories about my hearing loss, Kovasikajuttu, Oska Bright Film Festivalin lyhyelokuvapaketti Sci Fi, The radio amateur, Sokea mies, joka ei halunnut nähdä Titanicia ja Straighten up and fly right. Kokemustoimijat pääsevät osallistumaan myös itse festivaaliin ja sen aikana esitettyihin näytöksiin. 

”Yhteistyö Mielekäs-toiminnan kokemustoimijoiden kanssa oli antoisaa, ja keskustelu elokuvista vilkasta”, sanoo yhteystyöstä vastannut Maria Lehtonen Espoo Cinéstä. ”Elokuvat koskettavat laajasti erilaisia ihmisiä, ja kun puhutaan festivaalille varta vasten valikoiduista sisällöistä, tarvitaan tarjontaa läpikäymään useampi silmäpari. Vammaisuutta käsittelevissä elokuvissa katseen tulee luonnollisesti kohdata yleisön kanssa, joten kokemustoimijat olivat tärkeässä roolissa elokuvien valinnassa.”

Espoo Ciné on yksi Suomen suurimmista elokuvafestivaaleista. Järjestyksessään 33. Espoo Cinéä vietetään 29.8.–4.9.2022.