Aspa-säätiön kokemustoimijat kokoontuivat Espoon Kulttuuritalolle juhlistaakseen Crip Cinén avajaisia. Ilta tarjosi koskettavan elokuvakokemuksen lisäksi myös pohdintaa vammaisuuden kohtaamisesta sekä kokemustoimijoiden roolin merkityksestä Crip Ciné -kokonaisuuden luomisessa.
Avajaisillan elokuvana nähtiin skotlantilaisen ohjaajan Ella Glendiningin dokumenttielokuva Is there anybody out there, joka kertoo hänen omasta elämästään ja etsinnästään löytää henkilö, jolla olisi samanlainen keho, kuin hänellä itsellään. Elokuvassa käsiteltiin myös äitiyttä vammaisen naisen näkökulmasta, ulkopuolisuuden kokemusta sekä yhteiskunnan asenteita vammaisuuteen. Elokuvan jälkeen yleisöllä oli mahdollisuus kuulla Glendiningin ajatuksia ja taustoja elokuvan synnystä.
Kokemustoimijat olivat mukana valitsemassa elokuvaa festivaaleille ja moni koki samaistuvansa elokuvan tarinaan. Mielekkään kokemustoimijana sekä Digiloikkarit -toiminnassa mukana oleva Johanna Manninen kommentoi Glendingin elokuvasta tulleen hänen lempielokuvansa. ”Elokuva oli mahtava ja koskettava. Koskettava sen vuoksi, että minulla itselläni on myös harvinainen sairaus.”
Yhteistyö Espoo Cinén kanssa on ollut upea kokemus Johannan mielestä. ”On iso kunnia, että meidän mielipidettä kuunnellaan ja niiden mukaan elokuvia valitaan festivaaleille. Erilaisuutta pitäisi tuoda enemmän esiin, koska olemme tasa-arvoisia kaikki.”
Yhteistyö jatkuu Espoo Cinén kanssa
Aspa-säätiön Mielekäs -toiminnan kokemustoimijat antoivat palautetta elokuvista ja osallistuivat esiraatiin, joka valitsee festivaaleilla näytettäviä elokuvia. Erilaisten elokuvien näkeminen koettiin avartavana kokemuksena. Se tarjoaa näkökulmia eri kulttuurien ja yhteiskuntien suhtautumiseen vammaisuuteen, haastaa ennakkoluuloja ja edistää ymmärrystä vammaisuuden monimuotoisuudesta.
Crip Ciné -kokonaisuuden taustalla oleva yhteistyö Aspa-säätiön ja Espoo Cinén välillä sai paljon kiitosta kokemustoimijoilta. Ensi vuoden yhteistyötä odotetaan jo innolla.