Aspa-säätiö jatkaa yhteistyötään Espoo Cinén kanssa

Vuonna 2022 alkanut yhteistyö saa jatkoa, kun Aspa-säätiön kokemustoimijat ovat jälleen tänä vuonna mukana luomassa Crip ciné -kokonaisuutta Espoo Ciné -elokuvafestivaaleille. Kokemustoimijat ovat osallistuneet aktiivisesti elokuvien valintaan festivaaleilla toimivan esiraadin jäseninä.

Aspa-säätiön Mielekäs -toiminnan kahdeksan kokemustoimijaa on antanut palautetta elokuvista ja osallistunut esiraatiin, joka valitsee festivaaleilla näytettäviä elokuvia. Jokainen raadissa mukana ollut on kutsuttu Crip Cinén avajaisiin ja he saavat myös festivaalipassit.

Oli jälleen ilo tehdä yhteistyötä kokemustoimijoiden kanssa. Oli hienoa kuulla, miten elokuvat puhuttelivat paikoin hyvinkin henkilökohtaisesti ja miten jokaiselle löytyi joukosta oma suosikki. On myös suuri ilo päästä esittämään näitä puhuttelevia elokuvia suurelle yleisölle.”, kommentoi Crip Ciné yhteistyötä koordinoiva festivaalin tuottaja Maria Lehtonen.

Kokemustoimijat ovat tärkeä osa Mielekäs-toimintaa, ja pitkään mukana ollut kokemustoimija Saara Korjus on esiraadin lisäksi ollut keskeisessä roolissa yhteistyön koordinoinnissa yhdessä Mielekkään kehittämissuunnittelijan Maija-Kaisan kanssa. Lisäksi Saara on osallistunut festivaaleilla näytettävien elokuvien tekstitysten suomentamiseen muille raatilaisille.

Crip Ciné yhteistyö on antoisaa ja mielenkiintoista, kun sai nähdä eri maista ja kulttuureista tulevia elokuvia, joissa käsitellään vammaisuutta, koska niistä saa erilaista näkökulmaa kuin itsellä on, esimerkiksi äitiyteen ja seksuaalisuuteen. Tulevia festivaaleja odotan innolla, koska ohjelmistosta löytyy paljon kiinnostavia elokuvia”, kommentoi Saara.

Crip Ciné valottaa vammaisten ja vammaistekijöiden roolia elokuvissa. Se avaa vammaisuuden tematiikkaa uudenlaisesta näkökulmasta ja herättää ajatuksia vammaisuudesta. Crip Ciné – kokonaisuuden avajaiselokuvana nähdään brittiläinen dokumenttielokuva ”Is there anybody out there?”. Kaikki Crip-sarjan elokuvat löytyvät linkin takaa: https://espoocine.fi/fi/elokuvat#category=30258 
Crip Cinén kautta Espoo Ciné haluaa tarjota moninaisempaa kuvastoa ja tuoda valkokankaalle mahdollisimman monenlaisia tarinoita Euroopasta ja maailmalta. Samalla Crip Ciné rohkaisee ennakkoluuloja ja pelkoja ylittäviin kohtaamisiin.

Järjestyksessään 34. Espoo Ciné -elokuvajuhlaa vietetään 18.–27.8.2023. Espoo Ciné on yksi Suomen suurimmista elokuvafestivaaleista.

Lisätietoja:

Mielekäs-toiminta, Maija-Kaisa Pitkänen, puh. 040 593 7799, maija-kaisa.pitkanen@aspa.fi