Rintojen omatarkkailu tarkoittaa säännöllistä rintojen tunnustelua. Sen tavoitteena on tulla tutuksi oman kehon kanssa ja tunnistaa rintojen epätyypilliset muutokset.
5000 ihmistä sairastuu vuosittain rintasyöpään.
Varhain havaittu rintasyöpä on usein helpommin hoidettavissa, vaikka omatarkkailulöydökset eivät läheskään aina johda diagnoosiin. Rintasyöpä on toiseksi yleisin syöpä Suomessa ja työikäisen naisen yleisin kuolinsyy, joskin sairastuneissa on myös miehiä.
Tunne Rintasi ry tekee työtä rintasyövän ennaltaehkäisemiseksi ja kannustaa ihmisiä säännölliseen rintojen omatarkkailuun. Järjestö tarjoaa yhteisöille ilmaisia rintojen omatarkkailun koulutuksia ja uusin teemakoulutus koskee avusteista omatarkkailua. Koulutus ja siihen liittyvä opas on kehitetty yhteistyössä Aspa-säätiön Voimaa seksuaalisuudesta -hankkeen kanssa.
”Avusteisen omatarkkailun koulutus on yhdenvertaisuusteko, sillä rintasyöpä ei katso henkilön ikää, vammaa tai sukupuolta” Tunne Rintasi ry:n toiminnanjohtaja Johanna Artola sanoo. Avusteinen rintojen omatarkkailu voi olla sitä, että toinen henkilö auttaa esimerkiksi ylettämään sellaiseen kohtaan kehoa, johon ei itse pysty vamman tai kivun vuoksi. Se voi olla myös puolesta tekemistä, jos näin yhdessä sovitaan.
Tampereen Aspa-kodit Metsätupa ja Pihakoivu toivottivat Tunne Rintasi -yhdistyksen asiantuntijat tervetulleeksi marraskuisena aamupäivänä. Koulutuksessa päivätoiminnan ryhmän kanssa keskusteltiin rintasyövästä, sen oireista sekä harjoiteltiin rintojen omatarkkailua värikkäiden neulerintojen avulla. Johanna Artola kannusti osallistujia myös hyödyntämään mammografiatutkimusta: ”Tutkimus pystytään tekemään myös pyörätuolia käyttäville henkilöille, koska tutkimuslaitetta voidaan käännellä ja väännellä siihen malliin, että jokaisen rinnat saadaan varmasti tutkittua.”
Vakava aihe otettiin Metsätuvan päivätoiminnan porukassa vastaan hyvillä mielin. Ryhmässä keskustelua herättivät muun muassa oman kehon koskettamisen aiheuttamat tunteet. Ryhmässä mukana ollut Salla kommentoi koulutuksen jälkeen: ”Mä sain rohkeutta ja uskallan nyt koittaa rintojen omatarkkailua kotona”.
Monille aihe oli tuttu, mutta asia unohtunut. ”Oma rintojentarkkailu on jääny!” totesivat Hanni ja Kirsi melkein yhteen ääneen. ”Nyt me sit kaikki seisotaan illalla eteisen peilin edessä kädet levällään ja tutkitaan meidän rintoja” Sara heläyttää tapaamisen lopussa ja saa ryhmän taas nauramaan ääneen.
Tilaa oma etä- tai livekoulutus Tunne Rintasi ry:ltä työyhteisölle tai asiakkaille. Järjestön materiaalien avulla koulutus on mahdollista toteuttaa myös itse.
Teksti ja kuvat: Maija Borén