On taas sateenkaarikuu, se jolloin värikkäät liput liehuvat toimijoiden ja tekijöiden Facebook-profiilikuvissa ja yritysten ikkunasomisteissa. Pride, sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksista muistuttava kuukausi, nostaa esille tärkeän tosiasian: juhlan kohteena olevat kokevat edelleen syrjintää yhteiskunnassamme.
Pride on viime vuosien aikana otettu yhteiseksi omaisuudeksi, johon jokaisen halukkaan on mahdollista osallistua. Samaan aikaan yhteiskunnallinen keskustelu on syventynyt sillä tavoin, että seksuaalisuuteen ja sukupuoleen liittyvät yleisimmät termit ovat tuttuja jo monille. (Jos eivät vielä ole, käy kurkkaamassa Setan sateenkaarisanasto!) Ajatuksen tasolla monet heterot ja cis-sukupuolisetkin liittyvät vähintään mielissään Pride-kulkueeseen ajatellen: Minä haluan suvaita eri sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvia henkilöitä, haluan olla liittolainen!
Tärkeimmät Pride-teot tapahtuvat arkisissa kohtaamisissa
Käytännössä tärkeimmät Pride-teot tapahtuvat kuitenkin arkisissa kohtaamisissa, jotka ovat usein niin pieniä, ettei niistä huomata tehdä sen kummempaa numeroa. Pride-teot tapahtuvat esimerkiksi sellaisissa kahvipöydissä, joissa on turvallista kertoa viikonloppusuunnitelmista samansukupuolisen kumppanin kanssa tai joissa oletetun sukupuolen vastaista pukeutumista ei arvostella tai arvioida. Turvallisuus syntyy myös asiakastapaamisissa, joissa asiakkaalla on tilaa kasvaa omassa sukupuoli- ja seksuaali-identiteetissään rauhassa ja kehittyä omissa mieltymyksissään. Näitä tekoja tehdään ympäri vuoden, ei ainoastaan tässä kuussa.
Asiakkaasta riippuen sukupuolen ja seksuaalisuuden kasvurauha voi tarkoittaa esimerkiksi oikean tiedon jakamista sukupuolen ja seksuaalisuuden asioista, vertaistoiminnan tai ammattimaisen tuen piiriin ohjaamista tai yksinkertaisimmillaan kuuntelemista. Sukupuolen ja seksuaalisuuden termien avaaminen ja ymmärrettäväksi tekeminen ovat avaimia, joiden avulla tunteille ja toiveille voi löytyä nimiä. Tällaisesta ymmärryksestä taas voi syntyä uusia oivalluksia identiteetin ja minuuden rakentajalle.
Voimaa seksuaalisuudesta -hankkeessa tehdään moninaisuutta näkyväksi
Voimaa seksuaalisuudesta -hankkeen tärkeänä tavoitteena on tehdä näkyväksi sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuutta. Hankkeessa yhdessä kokemustoimijoiden kanssa kehitetyt työkalut antavat asumispalveluiden asukkaille ja työntekijöille keinoja ottaa puheeksi esimerkiksi sukupuoleen tai seksuaalisuuteen liittyviä kokemuksia. Näiden teemojen käsittely on tärkeää jokaiselle, sillä vain tutustumalla sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen tärkeisiin teemoihin ja kysymyksiin, voimme kehittyä turvallisten ja HLBTQ-myönteisten tilojen todellisiksi toimijoiksi.
Meillä Aspassa visiomme on, että jokainen asiakkaamme ja työntekijämme tulee kohdatuksi omana itsenään ja teemme myös työtä saavuttaaksemme tämän tavoitteen. Tulemmekin jo syksyn aikana vahvistamaan henkilöstömme osaamista sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen kohtaamisessa, sillä emme halua ainoastaan ajatella kuin liittolainen, vaan myös toimia liittolaisena!
Maija Borén
Hankepäällikkö, Voimaa seksuaalisuudesta -hanke, Aspa-säätiö