Elina Parviainen

Esteetöntä matkailua Kainuussa

Kajaanin ammattikorkeakoulu (KAMK) sekä Suomen Paralympiakomitea järjestivät eri vammaisjärjestöjen edustajille tutustumismatkan Luonto kaikille Kainuu -hankkeen yhteydessä 12-14.9.2023.

Matkalla saimme tutustua Kainuun alueen esteettömiin luontomatkailureitteihin, kohteisiin sekä aktiviteettimahdollisuuksiin. Mukana reissussa olivat hankkeen vetäjät Petri Rissanen Paralympiakomiteasta sekä Arto Heikkinen Kajaanin Ammattikorkeakoulusta. Lisäksi matkaseurana oli Jasmin Koskinen Paralympiakomiteasta, Hilkka Lahti Invalidiliitosta, Hanna Ihantola CP-liitosta, Hannu Huovinen Näkövammaisten liitosta, Risto Lappalainen Aivoliitosta, Nina Eränpalo SoveLi:sta, Susanna Tero Malikesta sekä avustaja Janne Huotarinen.

Onnekseni pääsin matkalle mukaan Aspa Palveluiden edustajana välittämään tietoa esteettömyyden toteutumisesta organisaatiossamme niin toisille Aspa-kodeille kuin asiakkaillekin.

Matkalla majapaikkaan Huosilammen polulla.

Matkapäiväkirja

Pidin reissulta matkapäiväkirjaa, josta voit poimia itsellesi kivat kohteet tutustua

Tiistai 12.9.

Suuntasimme Kajaanin matkakeskukselta minibusseilla kohti Hepokönkään ja Komulankönkään vesiputouksia. Hepokönkään sekä useiden muiden retkeilyreittien esteettömyyteen voit tutustua mm. Arctic Lakeland Kainuu -sivustolla sekä OutdoorActive -sovelluksen kautta. Outdoor Active -sovelluksesta löytyy myös erikoisuutena Hepokönkään kuvailutulkkaus kartasta kohdetta klikkaamalla. Hepokönkään 1,2km pitkä luontopolku on vaativa esteetön nousu- ja laskukulmiensa vuoksi. Polun päässä odottaa kaunis vesiputous.

Lounasta söimme Suomussalmen Jaloniemessä, mistä oli helppo jalkautua tutustumaan Patokosken reittiin. Reitin varrelle on rakennettu esteetön pitkä siltalaituri, mistä myös kalastus onnistuu esteettömästi. Laiturilta on lyhyt matka Sonnikalliolle sekä läheiseen leikkipuistoon. Sonnikalliolta reitti jatkuu n. 1km verran vaativana esteettömänä. Meidän kulku suuntasi täältä Jätkänpuiston venesatamaan, mistä löytyy myös Ilmari Kiannon patsas. Jalonniemen rannassa avautuu kaunis järvinäkymä esteettömältä laiturilta. Vitostien varrella hidastettiin ihastelemaan Reijo Kelan Hiljainen Kansa -tilataideteosta. Niittykahvilasta sai muurinpohjalettuja sekä nokipannukahvia.

Reijo Kelan Hiljainen Kansa -tilataideteos.

Hossassa tutustuimme Jatkonniemen nuotiopaikkaan, missä esteetön wc. Laiturilta löytyi myös veneeseen sekä kajakkiin nousutukia. Majoituimme läheiseen Jatkonsalmen esteettömään pääpirttiin, josta löytyy myös kaksi sähkösänkyä, esteetön saunarakennus ja suihkutuoli. Pääpirtin kahdeksaan huoneeseen sopii majoittumaan yhteensä 30 henkilöä ja yksi vuorokausi kustantaa 350 euroa.

Keskiviikko 13.9.

Tutustuimme Hossan kansallispuiston omiin esteettömiin reitteihin, eli Lihapyörteen sekä Huosilammen polkuun ja Muikkupuron reittiin. Hossan kansallispuiston alueelta löytyy myös erilaisia muita vuokratupia, joista ainakin Huosijärven eräkämppä sekä Peurapirtti ovat osittain esteettömiä. Muikkupuron reitillä ihastelimme metsää, suota ja ihmeellisen kirkasta puroa. Lopuksi nautittiin maittavia retkieväitä: makkaraa, Muuta ja suklaabanaaneita.

Muikkupuron reitillä.

Hossan Luontokeskusta ja Kansallispuistoa meille esitteli Darja Korhonen (Experience KL). Luontokeskuksella on neuvonnan lisäksi tarjolla myös lounasta, kahvila- ja ravintolapalveluita sekä matkamuisto myymälä. Tiesitkö muuten, että Hossa nimi todennäköisesti tulee saamenkielen sanasta ”korte” (huášši). Nimi viittaa kangaskortteeseen, jota alueella on aiemmin paljonkin esiintynyt.

Iltapäivällä hanke vei meidät melomaan Julma-Ölkyn kanjonijärvelle. CP-liiton Hannalle oli varattu kanoottiin mukaan oma istuin sekä vakauttajat. Melontaa ja eväät meille järjesti paikallinen Kainuun Luontoretkien yrittäjä Timo Kaikkonen. Timon yrityksen pihapiiristä löytyy kertoman mukaan myös osittain esteetöntä majoitusta. Kalliomaalauksia Hossassa on enemmänkin Värikallioilla, mutta myös pieni kolmen hahmon maalaus Julma-Ölkyltä. Matkalla takaisin majapaikkaan pistäydyimme vielä Huosilammen polulla sekä taukopaikalla, ja kylläpä kannatti!

Melontaa Julma-Ölkyn kanjonijärvellä. Kuvaaja Jasmin Koskinen.

Torstai 14.9.

Luovutimme majapaikan ja kotimatkalle suunnattiin nyt ”itärajan reittiä”. Lentuankoskella vierailimme esteettömällä koskikalastusreitillä. Sotkamossa kävimme tutustumassa Hiukan harjualueen uimarantaan. Myös tänne oli rakennettu esteettömyys huomioiden ja viereisen Sotkamon Jymyn stadionille oli vastikään valmistunut uudet wc-tilat invavessoineen.

Vuokatin urheiluopistolla kiersimme rantaa kulkevan esteettömän reitin, jonka varrelta löytyi myös 120 metriä pitkä lautaramppi. Urheiluopistolla toimii yksi Suomen kuudesta Paralympian apuvälinevuokraamoista. Viimeinen etappi oli Vuokatin vaaran esteetön näköalatasanne, jonka maisemat aikoinaan ovat komeilleet myös 500 markan setelissä.

Elina Parviainen
Ohjaaja
Aspa Palvelut Oy

Luonto kaikille Kainuu -hanke

Luonto kaikille Kainuu -hankkeen tavoitteena on ollut kehittää alueen esteetöntä matkailutarjontaa sekä kasvattaa kävijämääriä. Hanke on tuottanut esteettömyyskuvailuja sekä kartoittanut esteettömiä reittejä, kohteita sekä matkailupalveluita. Hanke on myös selvittänyt soveltavan pyöräilyn mahdollisuuksia sekä pilotoinut talvi- ja vesistöreittien esteettömyyskartoitukset.

Lue lisää hankkeesta