Keikkatyö piristää eläkeläisen arkea

Aila Ketonen koiransa kanssa.

Aila on ollut eläkkeellä muutaman vuoden. Silti hän haluaa edelleen tehdä töitä. Hän on tuttu näky Aspa-koti Valtissa pari kertaa kuukaudessa.

”Nautin ja tykkään tehdä erilaisia asioita. Minulla on paljon harrastuksia ja kaksi lapsenlasta. Silti koen tärkeäksi, että voin vielä tämän lisäksi hyödyntää ammatillista osaamistani”, kertoo Aila Ketonen työstään keikkalaisena.

Aila on psykiatrinen sairaanhoitaja. Häntä on aina kiinnostanut hoitotyö, ihmisen mieli ja hyvinvointi. Aila oli vuonna 2013 mukana perustamassa Aspa-koti Valttia Poriin. Häntä puhutteli alusta asti Aspan arvot ja asenne tehdä töitä. Valtin toiminta on laajentunut perustamisvuosista. Poriin on lisäksi rakenteilla uusi Aspa-koti.

”On ollut hienoa nähdä toiminnan kehittyminen. Erityisesti mieltä lämmittää, kun asiakkaat pääsevät elämässä eteenpäin. Henkilöstölle tarjotaan myös koulutuksia, joiden avulla pystytään entistä paremmin vastaamaan asiakkaiden tarpeisiin.”

Keikkalaisen on helppo tulla töihin

Aspa-koti Valtti tarjoaa tuettua asumista mielenterveys- ja päihdekuntoutujille. Asiakkaita tuetaan ja ohjataan selviytymään arjesta mahdollisimman itsenäisesti. Ohjaajat auttavat esimerkiksi lääkehoidossa, ruokahuollossa, kodista huolehtimisessa, asioinnissa ja talousasioissa. Aila pitää siitä, ettei ole enää vastuuroolissa vaan voi toteuttaa omaohjaajan laatimia suunnitelmia.

”Aspa-koti Valtin henkilökunta on mukavaa ja ymmärtäväistä. Täällä vallitsee iloinen ilmapiiri. Saan aina ohjeet ja tilannekatsauksen siitä, mitä minun kuuluu tehdä”, Aila kuvailee työtään. ”Tunnen entuudestaan talon ja sen toimintatavat, muut työntekijät sekä osan asiakkaista. Tänne on joka kerta helppo tulla.”

Kaikille työskentely eläkkeellä ei tietenkään sovi ja se suotakoon heille. Ailalle töissä käynti on kuitenkin piristänyt eläkeläisen perusarkea.

”Moni eläkkeellä oleva ystäväni on ryhtynyt harkitsemaan uudelleen töihin paluuta. Suosittelen ehdottomasti tätä, omien voimavarojen mukaan”, Aila kannustaa.