Rohkeus kokeilla uutta vei Leonan unelmien kesätöihin

Leonan kesätyötarina.

Kesätyö voi olla monille nuorille ensimmäinen kosketus työelämään, ja se voi tarjota arvokasta oppia ja kokemusta. Leona Hopkins haki rohkeasti kesätyöpaikkaa Aspa-koti Lumpeesta Loimaalla, vaikkei hänellä ollut ennestään kokemusta työstä asumispalveluissa.

Alun perin Tampereelta kotoisin olevan Leona opiskelee sosionomiksi Turun ammattikorkeakoulussa. Leona oli aiemmin tehnyt kaupan alalla töitä, mutta hän halusi nyt suunnata opintojensa mukaisiin työtehtäviin. Aspan kesätyöpaikkailmoitus tuli vastaan sattumalta, ja Leona haki paikkaa, vaikka hänellä ei ollut aiempaa kokemusta kehitysvammaisten ihmisten kanssa työskentelemisestä tai asumispalveluista.

Leona pääsi työhaastatteluun ja kertoi sen sujuneen hyvin. Työhaastattelussa paikan päällä Aspa-kodissa Leona pääsi heti tutustumaan muihin tiimiläisiin sekä asiakkaisiin.

”Tuli heti sellainen fiilis, että tänne haluan töihin!” Leona kuvaa tunnelmiaan työhaastattelusta. Leona saikin paikan kesätyöntekijänä ja perehdytysvuoroissa Leonalla oli kokeneempi ohjaaja opastamassa työhön.

Parasta oli yhdessäolo asiakkaiden kanssa

Kesätyökokemuksestaan Leona muistelee erityisesti tapahtumia ja retkiä yhdessä asukkaiden kanssa. Ilmapiirin töissä oli rento ja mahdollisuuksia toteuttaa erilaisia aktiviteetteja oli paljon, koska asukkaat olivat kesälomalla.

Parasta kesätöissä oli Leonan mukaan se, kuinka työ kehitysvammaisten ihmisten kanssa avarsi hänen maailmankuvaansa. Häntä harmitti se, millaisia ennakkoluuloja hänellä oli työstä aiemmin. Työn kautta aikaisempi näkemys ja omat ennakkoluulot murtuivat täysin. Kesätyö tarjosi hänelle mahdollisuuden tutustua erilaisiin ihmisiin sekä kokea uusia asioita.

Työnantajan avoimuus ja läpinäkyvyys on Leonalle tärkeää

Leona työskentelee nyt Aspa-koti Lumpeessa vanhempainvapaan sijaisena. Leona on viihtynyt Aspa-koti Lumpeessa todella hyvin, ja kuvaakin, että työpaikka on paras hänen työurallaan tähän mennessä. Leona arvostaa omassa yksikössään erityisesti avoimuutta sekä läpinäkyvyyttä. Vuorovaikutus on vahvaa työyhteisössä ja asioista puhutaan rehellisesti sekä avoimesti kaikkien kanssa. Hän kokee tämän vaikuttavan vahvasti työpaikan ilmapiiriin sekä siellä viihtymiseen.

Kesätyö uudella alalla voi avata erilaisia mahdollisuuksia ja muuttaa myös omia ennakkoluuloja.

Rohkeus hakea työpaikkaa ilman aikaisempaa työkokemusta alasta johti Leonan kesätöihin Aspalle, jossa työsuhde jatkuu yhä. ”Ole ennakkoluuloton haasta omia näkemyksiäsi! Voit löytää elämääsi jotakin uutta ja ihanaa,” Leona kehottaa.

Teksti: Emilia Lindgren