Älyvaloista saa apua ja hyötyä arkeen

Älyvalot ovat tavallisia lamppuja, jotka voi vaihtaa kodin valaisimiin. Valoja ohjataan älypuhelimeen ladattavalla sovelluksella, mutta niitä voi myös käyttää erillisellä kaukosäätimellä.

Valon värejä ja voimakkuutta voi säätää sekä syttymistä ja sammumista ohjelmoida automaattiseksi. Voit saada vaikka auringonlaskun yöpöydän lamppuun helpottamaan nukahtamista tai eteisen valon vaihtumaan vihreäksi, kun on aika ottaa lääke.

Arjen koodit -hankkeessa haluttiin testata asumispalveluiden asiakkaiden kanssa, onko älyvaloista todella apua ja hyötyä arjessa. Kokeiluun ilmoittautui 18 vapaaehtoista testaajaa. Jokainen testaaja valitsi itse, mihin tarkoitukseen tai tarkoituksiin hän toivoi valoista apua. Reilun kahden kuukauden mittaisen kokeilun jälkeen testaajat antoivat palautetta siitä, saivatko he toivomaansa apua valoista.

Älyvalojen käyttö osoittautui helpoksi

Kaikki testaajat käyttivät valoja älypuhelimella. Käyttö vaati aluksi hieman totuttelua, mutta muuten valojen käyttö oli testaajien mielestä helppoa.

Herääminen pimeänä vuodenaikana on monelle raskasta. Testaajistakin suuri osa halusi kokeilla, helpottaako vähitellen kirkastuva valo heräämistä. Monen toive oli myös nukahtaa helpommin vähitellen himmenevään valoon kuin auringonlaskuun. Valojen toimivuus muistuttajana kiinnosti useita testaajia. Valojen haluttiin muistuttavan lääkkeiden ottamisesta, hampaiden pesusta, ulos lähtemisestä tai nukkumaanmenoajasta.

Valoista löytyi odottamatontakin hyötyä

Kokeilun päätyttyä kaikki kokeilijat kertoivat saaneensa älyvaloista apua tai hyötyä arjessa. 

Nukkumaanmenoaika on nyt hyvä, samoin unirytmi ja muistan ottaa lääkkeet.

Ehdotonta, että aistikuormitus purkautuu illalla, kun voi säätää valoa sopivaksi.

Muistutukset toimivat paremmin kuin kännykän muistutukset.

Kokeilun kuluessa testaajat löysivät valoista apua myös ennalta odottamattomilla tavoilla. Muutama migreenistä kärsivä testaaja huomasi, että älylampusta löytyi sävy ja voimakkuus, jolla valon voi pitää päällä myös migreenikohtauksen aikana. Tämä teki kotona liikkumisesta turvallisempaa kuin pimeässä asunnossa, mikä aiemmin oli ainoa vaihtoehto kohtauksen aikana. Ahdistushäiriöstä kärsivä testaaja löysi valoista itselleen sopivia värisävyjä, joiden hän koki rauhoittavan itseään iltaisin ja sen myötä myös parantavan nukkumista. Hän kutsui näitä värejä turvavaloiksi.

Testaajat uskoivat muidenkin hyötyvän älyvaloista. Kokeilun päätyttyä jokainen testaaja kertoi, että hän haluaa jatkaa älyvalojen käyttöä.

Testaajat suosittelevat valojen käyttöä sinulle erityisesti, jos

  • sinulla on aistiyliherkkyyksiä
  • kaipaat apua muistutuksiin
  • tarvitset valon intensiteetin säätöä 
  • sinulla on vaikeuksia unen ja päivärytmin ylläpidon kanssa 
  • sinulla on tarve vireystilan ylläpitoon ja muistutuksiin 
  • hahmotat paremmin visuaalisia muistutuksia
  • sinulla on migreeni  
  • kaipaat mielialoihin vaikuttamista 
  • olet erityisherkkä 
  • sinulla on huono ajantaju ja tarve muistutuksille arjen asioihin