4You: Nuorten arjen taidot vahvistuvat

4You:n toimintaan osallistuneet nuoret tuulettavat ryhmäkuvassa.

Vahvistamme lastensuojelusta itsenäiseen elämään siirtyvien nuorten arjen- ja elämäntaitoja Jyväskylässä. Nuoret ohjataan toimintaamme mukaan alueen nuorisokodeista tai lastensuojelun jälkihuollosta.

Arjen taidot tukevat itsenäistä elämää

Kokeilemme yhdessä erilaisia harrastuksia ja harjoittelemme arjen taitoja kuten ruoanlaittoa ja omien raha-asioiden hallintaa. Opettelemme ryhmässä omien tunteidemme tunnistamista ja ilmaisemista sekä hankimme voimavaroja unelmien toteuttamiseen. Samoja asioita kokeneiden nuorten vertaistuki on keskeistä toiminnassamme.​

4You-toiminta tarjoaa ryhmävalmennuksien avulla nuorille konkreettisia keinoja arjen hallintaan. Etsimme yhdessä mieluista tekemistä vapaa-ajalle ja kokeilemme erilaisia harrastuksia. Vahvistamme nuorten lähisuhteita ja autamme nuoria suunnittelemaan tulevaisuutta sekä löytämään voimavaroja suunnitelmien toteuttamiseksi.

Omat rahat, omat valinnat -taloustaitovalmennus

4You-nuorten kehittäjien kanssa huomasimme, että perinteinen budjetointiin perustuva taloustaitovalmennus se ei riitä monille. Oman talouden hallinnan haaste on budjetointia monisyisempi ilmiö. Tähän haasteeseen vastaamaan on kehitetty Omat rahat, omat valinnat -valmennus. Nuoret ovat osallistuneet kehitystyöhön testaamalla valmennusmallia.

Valmennus perustuu:

  • itseä motivoivan tavoitteen asettamiseen
  • todenmukaiseen rahan kulutuksen seurantaan
  • pienten tekojen merkityksen oivaltamiseen
  • tunteiden ja ostoskäyttäytymisen kaksisuuntaisen vaikutuksen tunnistamiseen
  • tunteiden vaihtoehtoisen käsittelyn harjoitteluun
  • jos-sitten -tilanteiden harjoitteluun
  • itsesäätelyn opetteluun
  • oman identiteetin ja rahasuhteen pohtimiseen
  • budjetin laatimiseen
  • pitkän aikavälin tavoitteista keskusteluun.

Yhdessä omilleen

Toiminnallinen hankkeemme (2019-2021) perustuu keskinäiseen vertaistukeen ja yhdessä tekemiseen. Suunnittelemme toimintaa yhdessä nuorten kanssa ja kuuntelemme heidän tarpeitaan.

Työstämme hankkeessa mukana olevien nuorten kokemusten ja tarpeiden pohjalta elämäntaitojen valmennuskonseptin. Konseptia voivat hyödyntää nuoret ja heidän kanssaan työskentelevät ammattilaiset.

Teemme yhteistyötä Jyväskylän kaupungin, Keski-Suomen Martat ry:n, Pesäpuu ry:n ja Takuusäätiön kanssa.

Työpajat ammattilaisille syksyllä 2021

Työskenteletkö sijaishuollosta itsenäistymisvaiheessa olevien tai jo itsenäistyneiden nuorten kanssa? Kutsumme sinut työpajaan! Työpajan tarkoituksena on pohtia 4You-toimintamallin hyödyntämistä juuri teidän organisaatiollenne sopivalla tavalla. Työpaja järjestetään verkossa ja se on maksuton. Työpaja kestää kaksi tuntia. Työpajassa on ammattilaisten lisäksi 4You-toiminnassa mukana olevia kokemusasiantuntijanuoria, joilta saamme kuulla omakohtaisia kokemuksia.

Ota yhteyttä – sovitaan teille parhaiten sopiva ajankohta.

4You-valmennuskonsepti on Valtakunnallisilla lastensuojelupäivillä ohjelmana alaseminaarissa 6.10. otsikolla Osallisuus ja yhdenvertaisuus? Lastensuojelun jälkihuolto ja kotoutumisen tukitoimet tarkastelussa. Tule mukaan!

Ota yhteyttä

Ota yhteyttä

Jussi Paananen, hankekoordinaattori
040 631 9244
jussi.paananen@aspa.fi

Siina Vättö, kehittämissuunnittelija
040 631 1128
siina.vatto@aspa.fi

Kokemustoimija antaa vertaistukea