Kauhuvuokralainen vai ihminen, jonka mieli on särkynyt?

Lehdistä ja sosiaalisesta mediasta saamme nähdä kuvia ja lukea tarinoita kauhuvuokralaisesta, joka on tuhonnut vuokranantajan asunnon. Kyllä, tuhojen kuvat ovat kamalia ja kenenkään omaisuutta ei saisi tuhota. Haluan kuitenkin hetkeksi pysähtyä pohtimaan, mikä on tämän kaiken takana.

Painotan, että ymmärrän täysin vuokranantajan näkökulman. On luotettu vuokralaiseen ja mahdollisesti annettu monta uutta mahdollisuutta ja kiitoksena kaikesta voi olla tuhansien eurojen remontit.

Olen työskennellyt 12 vuotta tuetun asumisen sekä asunnottomuustyön parissa. Moni kohtaamistani ihmisistä on menettänyt kotinsa juuri tuhoamalla asuntonsa tai aiheuttamalla ystäväporukoineen häiriötä tai harmia taloyhtiössä.

Mitä liikkuu ihmisen päässä, joka tuhoaa oman asuntonsa?

Vastauksena on, että siinä hetkessä päässä ei liiku mitään järkevää. Usein elämänhallinta on siinä vaiheessa jo päässyt lipsumaan pahasti ja apua olisi tarvittu jo paljon ennen tätä vaihetta. Yleisimmät syyt ovat hallitsematon päihteiden käyttö, vakava masennus, vieraiden majoittaminen, päihdepsykoosi tai mielenterveyden häiriöstä johtuva psykoosi.

Psykoosilla tarkoitetaan tilaa, jossa henkilön todellisuudentaju on heikentynyt ja hänellä on huomattavia vaikeuksia erottaa, mikä on totta ja mikä ei. Voi olla, että ihminen ei ole nukkunut ja syönyt useaan vuorokauteen sekä näkee, kuulee tai haistaa asioita, jotka eivät ole todellisia, mutta tälle ihmiselle ne ovat täyttä totta. Ajattele, jos itse näkisit kodissasi pelottavia hahmoja. Tiedän ihmisen, joka hajotti moukaroimalla kotinsa kattoa ja hellaa sen takia, että näki siellä asioita ja puolustautui niitä vastaan. Nyt tämä ihminen on asunut pitkään ongelmitta, kun on saanut apua.

Mielenterveyshaasteiden sekä päihdehaasteiden takana on yleensä paljon käsittelemättömiä traumoja, tunteiden käsittelyn ja vihanhallinnan haasteita tai psyykkisiä sairauksia esimerkiksi skitsofrenia. Ajattelen, että tällaisissa tilanteissa ihmisen mieli on mennyt rikki ja hän tarvitsee apua. Oikealla avulla normaali asuminen ja eläminen on mahdollista!

Aina ihminen itse ei ole se kauhuvuokralainen, vaan hänen läheisensä ja sosiaalinen piirinsä. Vieraita majoitetaan yleensä siksi, koska se vaan on yksinkertaisesti lojaalia ja yhteisöllisyys on todella vahvaa esimerkiksi päihdepiireissä. Tosin myös kääntöpuolena on petturuus, väkivalta, velkojen perintä, kaverin asunnon tuhoaminen tai häiriökäyttäytymiset taloyhtiössä. Rapunoven lasi saatetaan rikkoa vain siksi, että päästään nukkumaan kaverin asuntoon, jos avaimia ei ole ja vaihtoehto on kadulla yöpyminen. Kaikki, varsinkaan nuoret eivät välttämättä tiedä, että kaverin törttöily voi vaikuttaa oman vuokrasopimuksen irtisanomiseen.

Pidetään huolta toisistamme

Ihmisen koti kertoo ihmisen voinnista enemmän kuin tuhat sanaa. Kehottaisinkin niitä, kenellä herää huoli läheisen, asiakkaan, vuokralaisen tai naapurin voinnista pyrkiä käymään hänen kotonaan sovitusti, tilanteen ja oman turvallisuuden huomioiden, havainnoimassa ja kysymässä tarvitseeko hän apua. Mikäli tämä ei ole sovi henkilölle tai ei ole turvallista, voi aina tehdä huoli-ilmoituksen omalle hyvinvointialueelle tai pahassa tilanteessa esimerkiksi psykoosia epäillessä soittaa hätäkeskukseen. Usealla voi olla jo etuudestaan jokin tuki- tai hoitokontakti, mutta työntekijä ei tiedä voinnin tai asumistilanteen heikkenemisestä.

Teija Hietikko
Hankepäällikkö
Aspa-säätiön Asumisen ajokortti -hanke