Asumisen ajokortti: Riittävän hyvää asumista

Asumisen ajokortti -hanke toteuttaa asumistaitovalmennuksia, joiden tavoitteena on turvata osallistujien asumisen jatkuvuus. Lisäksi hankkeessa selvitetään ja kokeillaan, voidaanko naapuruussovittelun keinoja ja vertaistukea soveltaen ehkäistä ja ratkaista asumishäiriöitä. 

Asumistaitovalmennus koostuu yhteiskehittämisen menetelmin muodostetuista aihealueista. Niitä peilataan osallistujien omaan tilanteeseen ja tunnesiteeseen, joka omaan kotiin on. Ajattelemme, että asumisen perusasiat ovat periaatteessa melko yksinkertaisia, ja niiden toteutuessa mahdollistuu oman elämän rakentaminen itselle sopivaan suuntaan.

Valmennuksen aiheet

  • Oman kodin merkitys
  • Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen.
  • Asukkaan oikeudet ja velvollisuudet
  • Asunnosta huolehtiminen ja asumisturvallisuus
  • Arjen ja taloustaidot
  • Asumisen digitaidot
  • Naapureiden kohtaaminen ja toiminta asuinympäristössä

Toiminta on kohdennettu itsenäistyville tai tuetusti asuville yli 16-vuotiaille nuorille ja aikuisille, joilla on riski menettää kotinsa. Taustalla voi olla arjen toiminnanohjauksen, päihteidenkäytön, mielenterveyden, vamman tai pitkäaikaissairauden aiheuttamia haasteita. Osallistuja voi olla muuttamassa tuettuun asumiseen, asua tuetusti, olla muuttamassa itsenäiseen asuntoon, asunnoton tai hänellä on riski menettää asuntonsa.

  • Koettu avun tarve riittää
  • Valmennus on maksuton!

Asumistaitovalmennusten kestoa on mahdollista muokata kohderyhmän erityistarpeiden mukaan huomioiden osallistujien kyky omaksua asioita ja toisaalta sitoutua viikoittain kokoontuviin tapaamisiin. Yleisin valmennusten toteuttamistapa on viiden osallistumiskerran ja kahden tunnin keston kokonaisuus, jossa on 5-10 osallistujaa. Valmennus on mahdollista toteuttaa myös yksilömuotoisesti sekä etäyhteyksin. Valmennuksissa hyödynnetään myös kokemustoimijoiden läsnäoloa.

Hanke on valtakunnallinen ja sitä pilotoidaan Porissa, Valkeakoskella sekä Tampereen ja Helsingin seuduilla.  

Hanke on alkanut elokuussa 2021 ja se kestää vuoden 2023 loppuun. Toiminta on tuotettu STEA:n avustuksella ja on maksutonta.  

Ota yhteyttä hankkeen työntekijöihin, jos kiinnostuit valmennuksista tai sovitteluista. Olemme avoimia kehittämään asumistaitovalmennuksia kuunnellen niin osallistujien kuin tilaajan tarpeita. 

Haluatko osallistua toimintaamme?

Ilmoittaudu mukaan asumistaitovalmennukseen tai sovitteluun! Valmennus on ilmainen. Se toteutetaan toiveiden mukaan livenä tai etäyhteyksillä, ryhmänä tai yksilöllisesti. Täytä lomake, niin hanketyöntekijät ottavat sinuun yhteyttä.

Ilmoittautumislomake asiakkaalle

Ammattilainen – kiinnostuitko toiminnasta?

Haluatko tilata räätälöidyn valmennuksen ryhmällesi tai asiakkaallesi? Kiinnostuitko sovittelusta tai muusta asiantuntijaosaamisen vaihdosta? Täytä lomake, niin hanketyöntekijät ottavat sinuun yhteyttä.

Yhteydenottolomake ammattilaiselle

Ota yhteyttä hankkeen työntekijöihin

Teija Hietikko, hankepäällikkö
040 610 5388
teija.hietikko@aspa.fi

Isabel Lepola-Fernandez, hankekoordinaattori
040 481 8517
isabel.lepola-fernandez@aspa.fi

Voit lähettää sähköpostia myös osoitteeseen asumisenajokortti@aspa.fi