Seurasin Daylion avulla miten lääkitys vaikuttaa mielialaani

Olen käyttänyt Daylio-sovellusta enemmän tai vähemmän aktiivisesti, koska sairastan kaksisuuntaista mielialahäiriötä ja minusta on tärkeää pysyä kartalla omasta mielialasta.

Etenkin silloin, kun hoitajan luona käynnit ovat joka toinen viikko, ehdin unohtaa monta kertaa millainen mielialani on ollut keskimäärin. Olen käynyt hoitajan kanssa läpi tapaamisten välin mielialoja, ja hoitaja kannusti minua jatkamaan sovelluksen käyttöä.

Olen käyttänyt Dayliota aiemminkin, siitä on kuitenkin jo aikaa. Testijakson aikana käytin Dayliota melkein päivittäin, ja sen täyttäminen sattui sopivasti masennuskaudelle ja masennuslääkkeen aloittamiskuukaudelle. Tämän ansiosta pystyn tarvittaessa näyttämään uudelle hoitajalle tai lääkärille miten lääkkeen aloittaminen on vaikuttanut mielialaani.

Käyttääkseen Dayliota ei tarvitse olla mikään sovellusten velho. Täyttäminen onnistuu helposti, ja sovellus muistuttaa milloin on päivän merkinnän aika. Aktiviteettien lisääminen onnistuu helposti myös. Daylio voisi soveltua ihmisille, jotka eivät välttämättä osaa tai halua käyttää monimutkaisia sovelluksia.

Esimerkiksi kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastavat voisivat hyötyä paljonkin mielialapäiväkirjan täytöstä, sillä jos mieliala alkaa heitellä suuntaan tai toiseen, pystyy siihen puuttumaan nopeasti.  Näin koronakaranteenin aikaan voisi olla erityisen hyvä seurata päivittäistä mielialaa. Jos on hoitokontakti, niin voi heti kertoa, jos alkaa esimerkiksi masentumaan.

Vinkkinä voisin sanoa, että kannattaa asentaa sovellus muistuttamaan sellaiseen ajankohtaan, että sen pystyy ja jaksaa täyttää. Kannattaa myös lisäillä aktiviteettejä, niin pystyy tarkemmin havainnoimaan, miksi mieliala on ollut sellainen kuin on ollut.  

Dayliolla pystyy myös seuraamaan esimerkiksi tupakkalakon etenemistä lisäämällä aktiviteeteista sopivan symbolin. Seurata voi myös onko ollut käyttämättä alkoholia, syömättä herkkuja tai onko pysynyt poissa esimerkiksi kännykältä. Täyttämisestä muistuttavan hälyn voi asettaa iltaan, jolloin päivä on ohi ja voi merkitä olleensa esimerkiksi savuttomana.

Minusta tämä on kätevää, koska entisenä tupakoitsijana voin sanoa, että itsensä palkitseminen on tärkeää aina tietyn ajanjakson jälkeen. Jos päättää hemmotella itseään vaikka ensimmäisen savuttoman viikon jälkeen, voi sovelluksesta kätevästi tarkistaa milloin lakko on tarkalleen ottaen alkanut. 

Piia, Iisalmi

Kiinnostaako  sinua  seurata omaa mielialaasi? 

Aspa-säätiön Arjen koodit -hankkeessa 19 mielenterveyskuntoutujaa testasi miten puhelimeen tai tablettiin ladattava mielialaa kartoittava sovellus voi auttaa arjessa. Moni testiryhmään osallistunut koki hyötyvänsä sovelluksesta. Se auttoi oman voinnin seurannassa ja tunnistamaan tekijöitä mitkä vaikuttavat mielialaan joko positiivisesti tai negatiivisesti. Blogin kirjoittaja osallistui testiryhmään ja kirjasi omia mielialojaan sekä päivän aikaisia tapahtumia ylös kahden kuukauden ajan. 

Testatut sovellukset Daylio ja Mielialapäiväkirja (Jonathan Sautter) ovat molemmat suomenkielisiä ja helppokäyttöisiä. Daylion voi ladata  ilmaiseksi Google Play -kaupasta tai Apple  Storesta  ja Mielialapäiväkirjan Google Play -kaupasta.  

Jos kaipaat opastusta sovellusten käyttöön,  Aspa-säätiön  Digi Haltuun -hankkeen  kouluttamat digikaverit auttavat tarvittaessa. Saat heihin yhteyden laittamalla viestiä osoitteeseen  arjenkoodit@aspa.fi. 

Lue lisää testauksen tuloksista: Oman mielialan tunnistamiseen apua älypuhelimen sovelluksesta