Uusi alku asunnon saamisesta

Alun perin Jokelasta kotoisin oleva Christofer muutti Helsinkiin opintojen perässä. Kaksi vuotta sitten rankkojen kokemuksien myötä Christoferin tilanne johti siihen, että hän menetti asuntonsa. Seuraavat kuukaudet hän asui siskonsa ja tämän lasten sohvalla.

Asunnottomaksi jäätyään Christofer etsi itselleen asuntoa monesta eri tahosta ja lähetti lukuisia hakemuksia eri vuokra-asunnoista. Ainoa taho, joka hänelle vuokra-asuntoa tarjosi, oli Aspa-säätiö. Vastaus Aspalta yllätti asunnonhakijan, sillä kukaan muu ei ollut edes vastannut hänelle.

Asuntotarjous otettiin ilolla vastaan. Kriteerejä tulevalle kodille Christoferilla ei ollut mielessään. ”Minkäänlaisia ennakko-odotuksia asuntoa kohtaan minulla ei siinä vaiheessa ollut, olin niin matalalla elämässäni silloin, etten osannut varinaisesti odottaa mitään.”

Ensimmäisen kerran kun Christofer astui uuden asuntonsa ovesta sisään hän ei meinannut uskoa, millaista asuntoa hänelle oltiin tarjottu. Asunto vei häneltä melkein jalat alta; se oli iso valoisa kaksio, jossa oli vaatehuone sekä parveke. Asunto oli todella hyvässä kunnossa sekä sijaitsi viihtyisällä seudulla Helsingissä.

Prosessi eteni ripeästi. Kun toukokuussa oltiin asuntoa päästy katsomaan, asui Christofer jo kesäkuun lopussa omassa uudessa kodissaan. Asunto oli ollut tyhjillään, joten sitä pääsi näkemään hyvissä ajoin ja avaimetkin asuntoon hän sai jo ennen virallista muuttopäivää. Aspan vuokra-asunnon voikin saada hyvinkin nopeasti. Aspa-säätiön vuokra-asuntoihin ei ole jonoa, vaan asuntoja tarjotaan hakijan kiireellisyyden perusteella. Kiireellisyydellä tarkoitetaan esimerkiksi sitä, jos vakituista asuntoa ei sillä hetkellä hakijalla ole.

Ympäristö auttaa arjessa jaksamisessa

Uusi koti oli Cristoferin mukaan kuin pelastusrengas, joka heitettiin hänelle. Uuden asunnon myötä hän pääsi takaisin omille jaloille ja asettumaan kodiksi paikkaan, jossa hän oikeasti viihtyy. Hiljalleen tavarat asettuivat paikoilleen, kun hän laittoi kotia omannäköisekseen.

”Koti on paikka, jossa saa viettää omaa aikaa. Siellä saa olla oma itsensä itsekseen. Elämässäni oli pidempi aika, jolloin omaa aikaa eikä tilaa ollut ollenkaan, joten nyt oma aikaa osaa arvostaa todella paljon.”

Asunnon saamisen jälkeen suunta on ollut eteenpäin ja Christofer on saanut takaisin uskoa ja luottamusta itseensä. Oma tila sekä työpaikkakokeilu ovat vaikuttaneet häneen myös niin, että hänellä on taas hyvä olo itsestään. Iso osa sitä on ollut oma koti – ympäristö, joka tukee arjessa jaksamisessa. Christoferille suositeltiin myös Aspa-säätiön kehittämistoimintaan kuuluvaa Asumisen Ajokortti -hanketta, jonka kautta hän sai lisätukea asumiseen. Hankkeen valmennuksessa vahvistettiin asumisen taitoja, kuten suunniteltiin taloutta yhdessä hankkeen työntekijän kanssa. ”Aspassa on ihmisläheistä porukkaa. Jos joku asia on mennyt pieleen, Aspasta soitetaan ja asiat selvitetään yhdessä.”

Tällä hetkellä työssään Kehitysvammaliitossa Christofer esimerkiksi koordinoi näköä sekä kielenymmärrystä kehittävien vanhojen tietokonepelien uusimista eri koodikielellä. Tavoitteena hänellä on myös suorittaa opintonsa loppuun ja valmistua korkeakoulusta. Christofer haluaa puhua avoimesti myös vaikeista asioista sekä kannustaa muita samaan.

Teksti ja kuva: Emilia Lindgren