Aspa-koti Kuparikulma Lohjalla muuttaa uusiin viihtyisiin tiloihin

Palveluasumista kehitysvammaisille ihmisille tarjoavan Aspa-koti Kuparikulman toiminnassa puhaltavat uudet tuulet: Lohjan keskustassa sijaitseva ryhmäkoti hyvästellään heinäkuussa, kun uudet, juuri Aspan palveluita varten suunnitellut tilat valmistuvat Haikariin. Samalla Aspa-kodin asukaspaikkojen määrä tuplaantuu.

Kuparikulman johtaja Jarno Keskinen kertoo, että uudistusta on odotettu pitkään. Nykyiset ryhmäkoti-muotoiset tilat ovat jääneet vanhanaikaisiksi, ja vihdoin asumisen laatu paranee kertaheitolla. Aspa-koti Haikarissa jokainen asukas saa noin 30-neliöisen asunnon omalla sisäänkäynnillä makuuhuoneen, keittiön ja kylpyhuoneen kera.

Kerrostalon sijaan uudet asukkaiden asunnot sijaitsevat rivi- ja luhtitalossa, minkä myötä viihtyisyyttä tulee lisäämään myös ikioma pihapiiri. Yhteiset oleskelutilat, saunatilat, pyykkitupa ja henkilöstön tilat sijaitsevat toisen talon päädyssä. Kiinteistöhankkeen rakennuttajana toimii Hoivatilat, joka on mm. hoivan, varhaiskasvatuksen ja koulujen rakennuttamiseen, omistamiseen ja vuokraamiseen erikoistunut yritys.

Oma tupa, oma lupa

Sisko Oksanen odottaa innokkaasti tilojen valmistumista ja uuteen kotiin muuttamista. Hän on asunut Aspa-koti Kuparikulmassa melkein 20 vuotta – lähes koko sen toiminnan ajan.

”On ihanaa saada ihan oma asunto ja omaa rauhaa, ja voi myös kutsua vieraita kylään. Kesällä haluan istuttaa ja hoitaa kukkia meidän omassa pihassa”, suunnittelee Sisko tulevaa.

Aspa-kodin ohjaaja Minna Uutela on katsonut Siskon kanssa valokuvia uudelta asuinalueelta, ja onpa yhdessä mietitty myös sisustusta ja muita hankintoja siihen ihan omaan kotiin. Minna on työskennellyt Kuparikulmassa reilun kymmenen vuoden ajan ja iloitsee uusista tiloista asukkaiden lisäksi myös henkilöstön puolesta:

”Meidän porukassa on hyvä yhteishenki ja paljon pitkäaikaisia työntekijöitä. On mahtavaa päästä jatkossa tukemaan asiakkaitamme nykyaikaisissa tiloissa ja luonnonläheisellä asuinalueella, mutta kuitenkin lähellä kaupungin keskustaa ja palveluita.”

Aspa-koti Haikarin talojen väliin muodostuu suojaisa ja viihtyisä pihapiiri, jossa voi vaikkapa grillailla porukalla. Pihan tarkemmat suunnitelmat tullaan tekemään myöhemmin yhdessä asukkaiden kanssa, sillä heidän toiveensa halutaan ottaa huomioon. Osallisuus ja asiakaslähtöisyys ovatkin Aspa-kodin arjen kulmakiviä.

”Palvelut ja toiminnot määräytyvät meillä asukkaiden toiveiden mukaan ja yksilöllisesti. Painotamme itsemääräämisoikeutta: meillä ei vaan anneta ohjeita ylhäältä, vaan kehitetään toimintaa aidosti yhdessä”, kertoo Jarno Keskinen.

Uudet tilat tuovat asukkaille aiempaa enemmän yksityisyyttä, ja yhteiset oleskelutilat ovat käytössä henkilökunnan ollessa paikalla. Yhteisöllisyys on Aspa-kodin toiminnassa hyvin tärkeää.

Turvallisen arjen tukena

Nykyaikaisempia tiloja kehitysvammaisten palveluasumiseen on odotettu myös Lohjan kaupunkiorganisaatiossa. Aspa Palvelut Oy:n kanssa tiivistä yhteistyötä tekevä sosiaalipalvelupäällikkö Heli Ranta-Salonen on tilaratkaisuun todella tyytyväinen:

”Kyseessä on hieno täydennys kuntamme palveluntarjontaan. Esimerkiksi nuoret aikuistumassa olevat kehitysvammaiset voivat jäädä kotiseudulleen ja säilyttää verkostonsa. Toisaalta monet aikuisiässä olevat vammaiset ovat asuneet pitkään vanhempiensa kanssa, mutta tarvitsevat heidän ikääntyessä toisenlaisen asumisratkaisun.”

Tarve hakeutua palveluasumisen piiriin voi siis syntyä hyvin erilaisista tilanteista. Osa Aspa-kodin uusista asunnoista on jo varattu esimerkiksi Kuparikulmasta muuttaville asukkaille, mutta vapaitakin koteja on vielä tarjolla. Niitä voivat lohjalaiset kehitysvammaiset hakea Lohjan kaupungin vammaispalvelujen kautta.

Myös Lohjan kaupungin sosiaalityöntekijä Tuula Määttä nostaa esille nuoret kehitysvammaiset, joille pystytään jatkossa tarjoamaan viihtyisää asumista ja yksikön tukea kohti itsenäisempää jatkopolkua elämässä. Myös tulevien asukkaiden vanhemmat ovat olleet hyvin tyytyväisiä palveluntarjonnan paranemiseen.

”Asiakkaitamme odottaa tarkoituksenmukaiset ja laadukkaat tilat kauniin luonnon ympäröimänä, yhdellä Lohjan parhaista asuinaluista. Kyllä tunnelma on mielettömän hyvä ja innostunut niin tulevilla asukkailla kuin meillä”, summaa Heli Ranta-Salonen.