Aspan vuosi 2019: Mielenterveyskuntoutujat suurin asiakasryhmämme

Aspan työ on arvopohjaista ja perustuu hyvän kiertoon. Toiminnastamme syntyvillä tuotoilla hankimme kohtuuhintaisia asuntoja ja kehitämme itsenäisen elämän mahdollisuuksia yhdessä asukkaiden kanssa.

Teemme arjessa työtä sen eteen, että mielenterveyskuntoutujat ja vammaiset henkilöt voisivat elää mahdollisimman itsenäistä elämää. Hankimme heidän tarpeitaan vastaavia koteja, tarjoamme yksilöllisiin tarpeisiin vastaavia palveluja ja parannamme ihmisten vaikutusmahdollisuuksia omaan elämäänsä ja elinympäristöönsä.

Arvomme eivät ole vain sanoja, vaan ihmisen kunnioittaminen, luotettavuus ja asiantuntijuus näkyvät konkreettisesti päivittäisessä työssämme. Keväällä 2019 allekirjoitimme ensimmäisten toimijoiden joukossa Yhteiskunnallisten yritysten liiton jäsenten ARVO-lupauksen, joka on vahva, julkinen sitoumus vastuulliseen liiketoimintaan.

Aspan muodostavat Aspa-säätiö sekä Aspa Palvelut Oy.
 

Aspa-säätiö hankki asuntoja, osallisti ja kehitti

Aspa-säätiö hankki vuoden aikana 27 tukiasuntoa kymmeneltä paikkakunnalta. Aloitimme asuntojen välivuokrauksen vuokra-asuntoja tarvitseville. Aiempien vuosien tapaan tarjosimme kodin noin 200 uudelle asukkaalle.

Asukasneuvontamme oli vuokralaisten tukena, jotta asuminen onnistuisi mahdollisimman hyvin.

Kehitimme asumisen palveluita yhdessä asiakkaidemme ja muiden kokemusasiantuntijoiden kanssa seuraavissa hankkeissamme: Digi haltuun, Omat avaimet, Voimaa seksuaalisuudesta, Arjen koodit, 4You sekä Top House. Kehittämistoimintoihimme osallistui vuoden aikana yli 1800 asumispalveluiden asiakasta.

Vuoden alussa käynnistynyt 4You-hanke vahvisti lastensuojelun jälkihuollosta itsenäiseen elämään siirtyvien nuorten arjen- ja elämäntaitoja. Lastensuojelun jälkihuollon nuoret ovat säätiön toiminnassa uusi kohderyhmä.
 

100% nuorista on oppinut ruoanlaitosta ja arjen taidoista.
100% nuorista on oppinut ruoanlaitosta ja arjen taidoista.

Aspa Palvelut Oy:n asiakasmäärä kasvoi

Vuonna 2019 asumispalveluitamme sai 1335 asiakasta. Tämä oli 107 asiakasta enemmän kuin edellisvuonna.

Mielenterveyskuntoutujat pysyivät suurimpana asiakasryhmänä. Toiseksi suurin ryhmä oli kehitysvammaiset ihmiset, joiden osuus kasvoi. Myös henkilökohtaisen avun asiakkaiden ja jälkihuollon nuorten määrä lisääntyi edellisvuodesta.

Asiakasmäärän lisäksi vahva kasvu näkyi liikevaihdossamme, joka kohosi 22,5 miljoonaan euroon (19,6 milj. € vuonna 2018). Perustimme myös vuoden aikana kolme uutta Aspa-kotia. Eri puolilta Suomea Aspa-koteja löytyi kaikkiaan 40.

Meille on tärkeää kohdata ihminen ihmisenä, kuunnella ja ymmärtää. Se näkyy asiakastyytyväisyydessämme, joka pysyi korkealla tasolla: saimme arvosanan 4,1 asteikolla 1-5. Keräämme aktiivisesti palautetta asiakkailtamme ja työntekijöiltämme, jotta voimme kehittyä jatkuvasti. Yhteiskunnallisena yrityksenä haluamme toimia läpinäkyvästi ja avoimesti. Siksi julkaisemme kaiken saamamme palautteen #meilläpuhutaan-sivustolla.

Aspa Palvelut Oy on yhteiskunnallinen yritys, joka tuottaa yksilöllisiä asumispalveluja mielenterveyskuntoutujille ja vammaisille ihmisille. Aspa Palvelut -yhtiön omistaa sataprosenttisesti Aspa-säätiö. Aspa Palvelut maksaa voitostaan osinkoa Aspa-säätiölle, joka käyttää osingon uusien, kohtuuhintaisten asuntojen hankintaan, ja kehittää asumista ja itsenäisen elämän mahdollisuuksia yhdessä asukkaiden kanssa.