Läheisten tapaaminen tärkeää

Koronaepidemia on rauhoittunut kesän aikana ja palaamme seuraavien viikkojen aikana työpaikoille, kouluihin ja arjen toimintoihin. Tartuntojen riski ei ole kadonnut, vaan noudatamme varovaisuutta ja huolellisuutta lähikontakteissa.

Kunnat ohjeistavat tällä hetkellä asumispalveluyksiköiden vierailujen toteuttamisesta eri tavoin. Pääsääntöisesti vierailurajoituksia on alettu keventää, mutta tarkasta aina oman paikkakuntasi tilanne Aspa-kodin henkilökunnalta. Sovi tulostasi etukäteen, jotta saamme vierailun järjestymään turvallisesti ja sujuvasti.

Koska koronaviruksen tartuntariski on erilainen eri puolilla maata, läheisten vierailut asiakkaidemme luona Aspa-kodeissa järjestetään pääsääntöisesti alueellisten ohjeiden ja Aspa Palveluiden toimintaohjeiden mukaisesti. Päivitämme vierailuohjeita epidemiatilanteen mukaan.

Käytäntömme perustuvat tällä hetkellä alueellisesti kuntien, sairaanhoitopiirien ja THL:n antamiin ohjeistuksiin, joiden tarkoituksena on suojella sekä asiakkaidemme että henkilökuntamme terveyttä koronapandemian aikana.

Läheisiä tavataan ensisijaisesti ulkoilun yhteydessä

Ympärivuorokautisissa asumispalveluyksiköissä pyrimme järjestämään omaisten ja läheisten tapaamisia ensisijaisesti asukkaiden päivärytmiin kuuluvan ulkoilun yhteyteen. Henkilökunnan läsnäolo on usein välttämätöntä asukkaan liikkumisavun vuoksi.

Vierailulle voit tulla vain oireettomana. Tapaamista ei valitettavasti voida järjestää, jos asiakkaalla tai omaisella on mitään koronaan liitettyjä oireita. Tapaamisesta sovitaan aina etukäteen.  Annamme vierailijoille ohjeet turvalliseen vierailuun ennen vierailua. Tapaamista asiakkaamme kanssa suosittelemme samanaikaisesti 1-2 läheiselle.

Jos haluat tulla tapaamaan läheistäsi, toimi seuraavalla tavalla

  • ota yhteyttä Aspa-kotiin ja sovi vierailuajasta ja vierailun toteuttamisesta henkilökunnan kanssa etukäteen
  • säilytä tapaamisessa riittävä turvaväli (1-2 m) ja vältä lähikontaktia kuten halaamista ja koskettamista
  • otathan mukaan oman nenä-suusuojaimen

Järjestämme kuntien suositusten mukaisesti tapaamiset edelleen pääsääntöisesti Aspa-kotien pihalla, mutta asiakkaan tilanteen vaatiessa tapaaminen voi tapahtua myös asukkaan omassa asunnossa. Suosittelemme kuitenkin ulkona tapahtuvia vierailuja. Saat työntekijöiltämme ohjeet turvalliseen vierailuun samalla, kun sovit tapaamisesta.

Ymmärrämme, että lähikontaktin välttäminen on vaikeaa, mutta se on turvallisuuden kannalta välttämätöntä. Virus voi tarttua myös täysin oireettomalta ihmiseltä, joten lähikontakti aiheuttaa mahdollisen tartuntariskin omalle läheiselle, muille asiakkaille ja henkilökunnalle. Lähikontaktien välttäminen on edelleen tehokkain tapa vähentää tartuntojen leviämistä.

Suosittelemme yhteydenpitoon asiakkaidemme kanssa puheluita sekä videopuheluita. Henkilökuntamme auttaa yhteydenpidossa ja neuvoo teitä oman Aspa-kodin käytännöissä.

Asiakkaidemme vierailut ja lomat

Ympärivuorokautisessa asumispalvelussa emme suosittele asiakkaidemme vierailuja Aspa-kodin ulkopuolelle. Jos asiakas lähtee vierailulle, lähdöstä ja paluusta tulee olla etukäteen yhteydessä Aspa-kodin henkilökuntaan. Omaan asuntoon paluuseen liittyvät asiat suunnitellaan huolellisesti ja huomioidaan Aspa-kodin muut asukkaat.

Hyvällä ja toimivalla yhteistyöllä varmistamme asiakkaidemme, heidän läheistensä sekä työntekijöidemme turvallisuuden ja hyvinvoinnin myös syksyn aikana. Kiitos ymmärryksestä ja yhteistyöstä!

Lisätietoja omasta Aspa-kodista

Lisätietoja asumispalveluistamme ja vierailuihin liittyvistä järjestelyistä saat  Aspa-kotien palveluesimiehiltä.