Hyvät muuvit -hanke edistää palveluasumisen ja tukitoiminnan piirissä olevien vaikeavammaisten henkilöiden ja mielenterveyskuntoutujien vapaa-ajan liikuntamahdollisuuksia. Yksi hankkeen yhteistyötahoista on Aspa-koti Liljalaakso Turussa.
Koronavirus estää nyt ryhmätapaamiset, mutta kävelylenkit ja online-treenit tuovat vaihtelua mielenterveyskuntoutujien arkeen. Hanke käynnistyi viime syksynä ja silloin jo saatiin hienoja liikunnan siemeniä alulle asumispalvelupaikoissa, jotka olivat mukana ensimmäisissä piloteissa.
Turun Runosmäessä sijaitsevan Aspa-koti Liljalaakson tarjoaman tuetun asumispalvelun piirissä on satakunta asiakasta, jotka asuvat omissa kodeissaan. Koska ryhmätapaamiset eivät ole nyt mahdollisia, toiminta pyörii kotikäyntien ja etäyhteyksien varassa. Liljalaakson asumispalvelutyöntekijät Janne Suomi ja Jennika Salmi ovat olleet aktiivisesti mukana hankkeessa alusta alkaen ja toimineet esimerkillisesti aktiivisemman ja liikunnallisemman arjen kehittämisessä. Työntekijöiden sitoutuminen ja avoin asenne uusien asioiden kehittämiseen ja kokeilemiseen omassa työssä ovat hankkeen eteenpäin viemisessä avainasemassa.
Janne Suomi kertoo, että Hyvät muuvit -hanke lähti Liljalaaksossa hyvin liikkeelle syksyllä ja liikunta on pysynyt mukana arjessa poikkeusoloissakin.
–Meillä oli lupaava alku hankkeen suhteen. Saimme toimimaan pienryhmät, jotka kävivät tutustumassa eri liikuntalajeihin. Lisäksi lisäsimme liikuntaa perusarkeen matalan kynnyksen jumpilla, joissa hyödynsimme Hyvät muuvit -korteissa olevia liikkeitä, Suomi kuvailee.
Suurimmalla osalla Liljalaakson asiakkaista on mielenterveysongelmia, jolloin motivaatiota on vaikea löytää lähteä itsenäisesti liikkumaan.
Jennika Salmi on vastannut nuorten naisten liikuntaryhmästä ja korostaa ohjaajien roolia liikuntaan innostamisessa.
–Olemme koonneet ryhmän sen mukaan, ketkä voisivat tulla hyvin toimeen ja jopa rakentaa kaverisuhteita. Ensimmäisillä kerroilla täytyy olla mukana ja tsempata, yksin meneminen on aina jännittävää. Nuoremmat asiakkaat haluavat selvästi kokeilla uusi lajeja olla mukana ihan normaaleissa ryhmissä muiden mukana. Kävimme ennen koronaa muutaman nuoren naisen kanssa kehonhuoltotunnilla. Yksi asiakas innostui ja sai uuden harrastuksen, Salmi iloitsee.
”Liikunnan ansiosta jaksan paremmin ja on vähemmän kipuja”
Maiju on ollut Liljalaakson asiakas vuodesta 2014 lähtien ja ollut yksi innokkaimmista uusien lajien kokeilijoista. Maiju sairastaa fibromyalgiaa, joka aiheuttaa kipua lihaksissa ja sidekudoksissa.
–Mulla on ollut viisi vuotta liikuntaharrastus. Aloitin varovaisesti vesijumpasta. Vesi on hyvä elementti, kun voi säädellä vastusta. Sillä olen saanut nostettua kuntoa. Liikunta merkitsee mulle sitä, että selviän fibromyalgian kanssa, jaksan paremmin ja on vähemmän kipuja. Pystyn tekemään elämässä enemmän, se auttaa stressiin ja tuo vaihtelua viikkoon, Maiju kuvailee.
Koronaviruksen takia Maijulle tärkeät harrastukset ovat nyt tauolla, mutta hän on löytänyt muutamia korvaavia liikuntamuotoja.
–Nyt kun ryhmäliikuntaan ei pääse, ymmärtää miten hyvä se on ollut. Olen löytänyt Youtubesta hyviä jumppia kämppiksen kanssa ja tehnyt meidän 14-kerroksisessa talossa porrastreeniä. Lisäksi meillä on nyt lainakoira, joka pakottaa ulos, mikä on hyvä. Kaipaan erityisesti kävelylenkkejä luonnossa, tanssitunteja ja joskus haluaisin päästä pelaamaan sählyä, Maiju haaveilee koronan jälkeisestä elämästä.
Lue lisää Paralympiakomitean hallinnoimasta Hyvät muuvit -hankkeesta
Hyvät muuvit hankkeen koordinaattori Katariina Jauhiainen kannustaa nauttimaan ulkoilusta ja liikunnasta. Tutustu Katariinan jumppaohjeisiin Youtubessa