Vapaaehtoistyöstä hyötyvät kaikki 

Luotsit Johanna, Satu ja Tuukka. Teksti Mielekäs luotsi.

Mielekäs-toiminnan vapaaehtoiset luotsit ohjaavat Mielekäs Olkkari -Facebook-ryhmässä ohjelmaa monipuolisesti. Vertaisohjaajana toimiminen tuo mielekästä sisältöä niin omaan kuin muidenkin elämään.

Vuonna 2020 Aspa-säätiön Mielekäs-toiminta joutui monen muun tavoin uuden eteen, kun koronapandemia jylläsi maailmalla. Kasvokkain kohtaaminen ei ollut enää mahdollista. Kaikki piti aloittaa alusta ja koko toiminta piti viedä verkkoon 

Huhtikuussa 2020 perustettiin Facebookiin suljettu Mielekäs Olkkari -ryhmä, arkeen ja asumiseen tukea tarvitsevien virtuaalinen vapaa-ajanviettopaikka. Korona oli ja meni, mutta Mielekäs-toiminta on yhä pääosin Mielekäs Olkkarissa. Olkkarista on tullut monelle tärkeä yhteisö ja siihen kuuluu tälle hetkellä 490 jäsentä.  

Luotsit luotsaavat monenlaista ohjelmaa 

Neljässä vuodessa Olkkarissa on tapahtunut paljon. Suurin muutos tapahtui keväällä 2021, kun toimintaan valmennettiin kahdeksan vapaaehtoista vertaisohjaajaa eli luotsia. Samalla työntekijävetoisesta toiminnasta siirryttiin vertaisvetoiseen toimintaan. 

Luotsien myötä Mielekäs Olkkarin ohjelmien määrä lisääntyi valtavasti ja ohjelmisto myös monipuolistui. Tähän päivään mennessä Mielekäs Olkkarissa on valmennettu 15 luotsia, joista 14 on aloittanut luotsin tehtävät valmennuksen jälkeen.  

Luotsit ovat ohjanneet visailuja, kielten opetusta, lukupiirejä, kädentaitoja, levyraateja, karaokeiltoja, tarinaryhmiä, lautapelituokioita, keskusteluryhmiä ja paljon, paljon muuta. Näin monipuolinen ja suuri määrä ohjelmaa ei ikinä olisi ollut mahdollista pelkästään työntekijöiden voimin, koska valtakunnallisessa Mielekäs-toiminnassa on vain 1,8 työntekijää. 

Toiminta vapaaehtoisen silmin

Satu Pirskanen toimi luotsina Olkkarissa keväästä 2021 kevääseen 2023. Tauon jälkeen hän on aloittamassa luotsina uudelleen. 

“Haluan aloittaa uudestaan luotsina, koska rakastan järjestää ohjelmaa muille olkkarilaisille”, Satu kertoo. “Luotsitoiminta on antanut minulle rohkeutta ja uusia ystäviä.” Lisäksi toiminnan myötä Satu on rohkaistunut hakemaan töitä ja opiskelupaikkoja.  

Satu kehuu Mielekäs Olkkarin ilmapiiriä ja ihania ohjaajia. Hänen mielestään Olkkarissa parasta on ohjelman järjestäminen. Kesäkuussa hän esimerkiksi pitää lukupiirin livelähetyksenä. 

Malli sovellettavissa muillekin toimijoille 

Mielekäs-toiminnassa kehitetty tuetun vapaaehtoistyön ja vertaisohjaajuuden malli kiinnostaa myös muita toimijoita. Mielekäs-toiminta valmistelee parhaillaan Kaakkois-Suomen ja Pohjois-Karjalan Marttojen Arkipaletti-hankkeen osallistujille vertaisohjaajakoulutusta. Arkipaletti-hankkeen työntekijöiden tuella vertaisohjaajat aloittavat syksyllä harrasteryhmien ohjaamisen todennäköisesti ainakin Joensuussa, Kotkassa ja Lappeenrannassa. 

Vuonna 2023 Mielekäs-toiminnassa oli mukana 10 luotsia. Palautekyselyssä kaikki luotsit olivat yksimielisiä ja kertoivat, että toiminnassa mukana olo on vähentänyt yksinäisyyden tunnetta ja vahvistanut sosiaalisia taitoja. Jokainen koki myös itseluottamuksensa ja luottamuksensa tulevaisuuteen lisääntyneen toiminnan myötä. Toimintaan osallistujista 96 % koki vuonna 2023 löytäneensä toiminnasta elämäänsä mielekkäitä asioita. Aspa-säätiön Mielekäs-toimintaa rahoittaa STEA.

Mielekäs-toiminta

Kuva: Johanna, Satu ja Tuukka tutustuivat luotsitoiminnassa. Heistä on tullut hyviä ystäviä.