Luottavaisin mielin tulevaisuuteen

Sulkapallo ja maila.

Joskus on vaikea itse nähdä omia edistysaskeleitaan. Tällöin ohjaaja auttaa tunnistamaan ne sekä omat voimavarat ja ihminen pääsee elämässään isoja harppauksia eteenpäin.

Jarkko on ollut Turussa sijaitsevan Aspa-koti Liljalaakson asiakkaana vuodesta 2019 lähtien. Asiakkaaksi hän päätyi sosiaalityöntekijän ehdotuksesta. Hänellä oli tuolloin vaikeuksia arjen ja rahan hallinnassa sekä asiointiasioissa. Nämä aiheutuivat lähinnä masennuksesta ja ahdistuksesta.

Nykyään tilanne on toinen. Jarkko on 45-vuotiaana saanut elämänhalunsa ja voimavarojaan takaisin. Matkaa on vielä jäljellä, mutta Jarkko katsoo luottavaisin mielin tulevaisuuteen. Elämään kuuluu naisystävä ja kissa, eikä kaupassakäyntikään enää pelota. Jarkko harrastaa ohjelmointia, elektroniikkatyötä sekä sulkapalloa. 

”Olen käynyt 15 vuotta psykoterapiassa, mutta nyt olen päässyt elämässäni niin paljon eteenpäin, että se on päättymässä. Vaikka tämä kuulostaa kliseiseltä niin hankalistakin tilanteista voi selvitä. Kannattaa rohkeasti ottaa asia puheeksi sosiaalityöntekijän kanssa. Olen suositellut Aspaa myös parille kaverilleni”, Jarkko rohkaisee muita.

Uskoa ihmiseen

Ohjaajilla on tärkeä rooli ihmisten elämässä. He auttavat haastavissa elämäntilanteissa olevia pärjäämään itsenäisesti. Palvelun sisältö suunnitellaan aina asiakkaan henkilökohtaisten tarpeiden mukaan. Ohjaaja toimii ihmisenä ihmiselle ja rakentaa luottamusta sekä kannustaa.

Henna on toiminut Jarkon omaohjaajana 1,5 vuotta. Henna näkee, että Jarkon elämässä on tapahtunut valtavasti edistystä.

”Asiakas ei aina välttämättä itse huomaa omia edistysaskeleitaan. Tällöin positiivisen palautteen antaminen ja asioiden konkretisointi on tärkeää”, kuvaa Henna työtään. ”Jarkko osaa tosi paljon asioita ja taidot ovat aina olleet olemassa. Ne on vain pitänyt kaivaa uudelleen esiin. Olen hänestä tosi ylpeä!” Henna jatkaa.

Jarkko on saanut Aspalta muun muassa keskustelu- ja asiointiapua sekä apua rutiinien löytämiseen. Ohjaajan kanssa on käyty esimerkiksi lääkärillä tai kaupassa sekä täytetty Kelan hakemuksia. Suurin apu on varmasti ollut henkinen kasvu.

”Minun on vaikea tutustua ihmisiin ja luottamuksen syntyminen kestää pitkään. Hennan kanssa juttu lähti kuitenkin nopeasti luistamaan ja yhteistyö toimii”, Jarkko kuvailee omaohjaajaansa. ”Hän on tosi mukava ja ammattitaitoinen. Olen päässyt elämässäni hänen ansiostaan eteenpäin.”

Asiakkaamme kertovat

Aspa-koti Riekonmarjan kota lumen keskellä.

Elämäniloa yhdessä tehden

Nainen hymyilee hiihtoladulla.

Urheilua rakastava tyttö muutti omaan kotiin

Uusi alku asunnon saamisesta