Digitaitojen oppimiseen tarvitaan erilaisia keinoja

Ihmisten elämä ja arki nojaavat yhä voimakkaammin teknologiaan. Digitalisaatio on täällä, eikä takaisin ole paluuta. Jos haluaa elää itsenäistä elämää, vaatii se kykyä sopeutua digitalisaatioon, uudenlaisiin palveluihin ja laitteisiin.

Joillekin ajatus esimerkiksi verkkopohjaisista palveluista voi tuntua pelottavalta, vaikka kauhuun ja ahdistukseen ei olisikaan syytä. Sen lisäksi että verkkopohjaisuus tarjoaa nopeutta ja joustavuutta asioiden hoitamiseen, se antaa lisäksi mahdollisuuden ilmaista itseään ja viihtyä.

Usein oppimista ajatellessa ensimmäiset mielikuvat ovat tylsiä, luennoilla istumista ja mielikuvituksettomien harjoitusten tekoa. Se ei kaikkia kiinnosta ja voi tuntua monista jopa luotaantyöntävältä. Tarvitaan mahdollisuuksia myös toiminnalliseen oppimiseen ja kokeiluun.

Tästä syystä Aspa-säätiön Digi haltuun! -hankkeen luomalle Digireivien kaltaiselle tapahtumakonseptille on suorastaan huutava kysyntä. “Niin että mikä oli?” kysyy joku teistä hämmentyneenä. Digireivit on matalan kynnyksen tapahtuma, jonka tarkoitus on tuoda digitalisaatiota tutummaksi heille, jotka muuten olisivat vaarassa jäädä pois teknologisen kelkan kyydistä. 

Digireiveissä laitteisiin, peleihin ja palveluihin tutustutaan hauskalla tavalla, musiikkia kuunnellen ja ystävien kanssa hauskaa pitäen. Tapahtumien sisältö vaihtelee osallistujien taitotason ja kiinnostuksenkohteiden mukaan, mikäli osallistujat tiedetään etukäteen. Muuten tapahtumasta pyritään tekemään sellainen, joka kiinnostaisi ihmisiä laidasta laitaan. 

Esimerkkinä moninaisuudesta voisi toimia tuorein Digireivit-tapahtuma. Tuossa iltamassa oli jokaiselle jotakin. Somepisteellä saattoi käydä kysymässä koulutetulta digikaverilta neuvoa sosiaalisen median sovellusten käytöstä, tai vain keskustella niistä. Vastaavasti vahvuusseinään saattoi kirjoittaa ylös niitä digitaitoja, jotka löytyvät jo taskusta.

Kokeneimmille konkareille, joille esimerkiksi Instagram, suoratoistopalvelut ja muut päivittäisessä käytössä olevat palvelut ovat tuttuja, tarjosi tapahtuma mahdollisuuden lentää mm. lentokonetta virtuaalitodellisuudessa lasit silmillä tai ohjata formulaa ajosimulaattorissa. Eli saada yksinkertaisen kosketuksen joihinkin teknologisiin laitteisiin ja mahdollisuuksiin, tietysti hauskan kautta. 

Digireivejä on järjestetty viime vuoden lopulta lähtien kolme. Se, että tapahtumiin saadaan yhteistyökumppaneita laidasta laitaan, ja että kaksi ensimmäistä olivat yleisömenestyksiä, kertoo vastaavanlaisten tapahtumien tarpeesta. Useille digikokemuksia ja taitoja kaipaaville suoraan ja kylmiltään kursseille lähtemiseen tai oman laitteen hankkimiseen on yksinkertaisesti liian suuri kynnys. Digireiveissä saakin pienen kosketuksen digimaailmaan, neuvoja ja kokemuksia.

Konseptia ollaan kehittämässä ja vakiinnuttamassa. Ensi keväänä Lappiin rantautuvat ennennäkemättömät reivit! Mukana menossa on useita uusia yhteistyöjärjestöjä, joten menoa ja melskettä ei takuulla puutu. Tule ihmeessä katsomaan mistä on kyse!

Haluatko ryhtyä Digireivien yhteistyökumppaniksi tai kaipaisiko kotikaupunkisi mielestäsi asteen värikkäämpää menoa? Ole rohkeasti yhteydessä hankkeen työntekijöihin.

Pinja Eskola, Digi haltuun! -hankkeen digikaveri
Kuva ja meikki: Aliisa Talonen

Lisää Pinjan ajatuksia voit lukea hänen omasta blogistaan