Aspa-kodin johtaja Kaisa Mikola

Eräänlainen vuorotteluvapaa

Siitä on aika tarkkaan yhdeksän vuotta, kun minulle tuli tilaisuus lähteä työnkiertoon Utsjoella sijaitsevaan Aspa-koti Goahtiin.

Olin suunnitellut vuorotteluvapaata, mutta kuin tilauksesta olosuhteet kääntyivätkin toisin päin. Minä lähdin Espoosta Lappiin ja siellä silloin töissä ollut kollegani jäi sille suunnittelemalleni vuorotteluvapaalle.  

Työnkierto pohjoisessa oli minulle kuin lottovoitto. Utsjoki oli entuudestaan minulle aivan vieras paikka. Pohjoisen luonto ja ihmiset tekivät minuun lähtemättömän vaikutuksen. En tuntenut sieltä etukäteen ketään.  

Olen edelleen tavattoman kiitollinen siitä vieraanvaraisuudesta, jota pohjoisessa sain osakseni. Talvella pääsin moottorikelkalla tunturiin, keskelle ei mitään. Joka puolella ympärillä oli vain lunta silmänkantamattomiin. Kesällä pääsin Tenolle; saatoin katsella Tenon rantoja veneestä käsin, ympärillä pelkkää Lapin luontoa. Näistä mieleen jääneistä kokemuksista kiitos työntekijöille Goahtissa!  

Minulla oli Utsjoella ystävä, jonka kanssa tein pitkiä kävelyretkiä ja jolta kuulin paikallisia tarinoita. Etelän ihmisenä pitkillä kävelyretkillä minusta oli ihanan rauhoittavaa katsella tunturimaisemaa, jota tuntui jatkuvan silmänkantamattomiin. Usein ajattelin ja sanoinkin ystävälleni, että siellä ylhäällä Suomineidon pään päällä taivaskin tuntui olevan lähempänä. Kun ei ollut metsää eikä kaupungin kerrostaloja niin taivaankansi näkyi ikään kuin isompana.

En koskaan unohda niitä pakkastalvessa leiskuvia revontulia, jotka tuntuivat täyttävän koko taivaankannen – en unohda kaamosajan kuutamoa ja sen taianomaista valoa. Enkä unohda pohjoisen Lapin yötöntä yötä, sitä taianomaista aikaa, kun aurinko ei ollenkaan laskenut. Enkä koskaan unohda kuinka yllättävän raskasta potkukelkalla potkuttelu töihin oli tai kuinka iloinen olin, kun yksi Goahtin työntekijä lainasi minulle polkupyörän kesän ajaksi työmatkoille. Goahtissa oli kiva olla töissä. 

Kaikki tämä tuli mieleeni, kun huomasin, että taas olisi jollain etelän ihmisellä mahdollisuus päästä Lappiin töihin.

Lämpöiset terveiset haluan lähettää teille sinne pohjoiseen Aspa-kotiin!  Kiitos ikimuistoisista hetkistä!

Kirjoittaja

Kaisa Mikola
Aspa-koti Sopukan ja Sillanpään johtaja
Aspa Palvelut Oy