Minna Komulainen.

Ihmisten kohtaamista ja yhteisöllisyyden voimaa 

Olen Komulaisen Minna ja tupsahdin Valtimolle Kotiharjuun vastaavaksi ohjaajaksi vasta viime kesänä. Tässä kirjoituksessa en syvenny Kotiharjun historiaan, vaan jaan teille, miten olen Kotiharjun elämän kokenut ja miten aspalaisuus on minulle tänä aikana avautunut.

Työ Kotiharjussa oli minulle sukellus tuntemattomaan. Vaikka olenkin työskennellyt ihmisten parissa koko työikäni, tämä oli ensimmäinen kerta, kun olin näin lähellä toista ihmistä, näin syvällä heidän arjessaan. Kotiharjussa olen päässyt näkemään ja kokemaan ihmisyyden kaikki puolet, kaiken, mitä ihmisen kehoon ja mieleen kuuluu. Olen nähnyt, miten kauniisti toinen ihminen voi toista ihmistä hoitaa, auttaa ja kulkea rinnalla erilaisissa elämäntilanteissa, vaikkakin välillä kiire painaa ja niin moni tarvitsee apua yhtä aikaa. Jokainen työntekijä tekee työtään omalla persoonallaan ja tyylillään, mutta aina asukkaan parasta ajatellen.  

Pieniä tekoja ja suuria vaikutuksia 

Pysähtyminen hetkeksi, hymy, kuunteleminen ja aito kohtaaminen. Sanoo itse jotain mukavaa ja silloinkin, kun ei ole sanoja, voi koskettaa hellästi ja ilmaista siten, että tässä olen sinua varten. Ilo tarttuu ja huumorilla on ihmeellinen voima. Ne yhdistävät meitä kaikkia, niin ohjaajia kuin asukkaitakin. Meillä Kotiharjussa nauretaan paljon, hassutellaan, höpötellään, välillä pistetään lauluksi ja tanssiksi tai vaikkapa heitellään lumipalloja. Toisaalta elämä ei olisi elämää, jos siihen ei kuuluisi välillä myös harmitusta, kiukkua ja surua. Niidenkin hetkien yli autamme toisiamme. 

Etuoikeus ja vastuu 

Koen, että meille Kotiharjun ja Aspa Palveluiden työntekijöille on annettu erityinen etuoikeus ja vastuu olla toisen ihmisen kanssakulkijoina. Olemme siinä vierellä, kun toinen ihminen on haavoittuvimmillaan, fyysisesti ja henkisesti. Päivästä toiseen he luottavat meihin, antavat itsensä hoidettavaksi, ruokittavaksi ja kosketettavaksi. Kuinka herkkä ja hauras ihminen sillä hetkellä onkaan. On ihmeellistä saada olla siinä hetkessä auttamassa, kohtaamassa koko ihmisen. Joskus tuo ihminen tarvitsee vain kuuntelijaa, joskus neuvoja tai ihan käytännön apua hyvin monenlaisissa asioissa. Aspan tapa toimia, kuten toisen ihmisen kunnioittaminen, itsemäärämisoikeus ja päätöksissä tukeminen, ohjaavat meitä tällä yhteisellä matkalla. 

Oli hienoa, että juhlassamme oli mukana myös Kotiharjun asukkaiden läheisiä. Olen joskus itse ollut heidän asemassaan.  Tiedän, miten tärkeää on saada luottaa siihen, että se oma läheinen saa hyvää hoitoa ja apua arkeensa, jotta se sujuisi turvallisesti ja eikä hänen tarvitse olla yksin. Myös se ohjaa meitä tekemään parhaamme teidän läheistenne puolesta. 

Enemmän kuin rakennus 

Kotiharju on paljon enemmän kuin vain rakennus. Se on koti monille, työpaikka toisille, yhteisö, jota omaiset ja yhteistyökumppanit tukevat. Kotiharju on yhtä kuin ne ihmiset, jotka kunakin aikana siellä ovat ja ovat olleet.  

Kiitos teille, Kotiharjun asukkaat, että saamme olla osa teidän elämäänne, auttamassa ja tukemassa. Kiitos myös upeat työtoverit! Meillä on mahtava yhteisö, ja on hienoa olla tekemässä kanssanne ihmisen hommaa. Kiitos läheisille hyvästä yhteistyöstä ja luottamuksestanne! Kiitos teille kaikille, että jaatte kanssani tämän matkan yhteisöllisyyden ja ihmisyyden äärelle. 

Hyvää juhlavuotta ja onnea tuleviin vuosiin, Kotiharju! 

Minna Komulainen
vastaava ohjaaja 
Aspa-koti Kotiharju