Joustavuus on sekä työnantajan että työntekijän etu

Perheystävällisistä työpaikoista ja niiden merkityksestä on alettu puhua viime aikoina entistä enemmän – ja syystäkin! Me kaikki tarvitsemme aika ajoin erilaisia joustoja työn ja muun elämän yhteensovittamiseksi. On vaikea väittää vastaan, ettei perhe-elämän ja työn onnistunut yhteensovittaminen olisi kaikkien etu.

Minulle henkilökohtaisesti on todella tärkeää, millaisessa työpaikassa työskentelen. Tämä koostuu mm. työpaikan arvoista, tavoitteista, työn sisällöstä, työyhteisön toimivuudesta sekä työpaikalla vallitsevasta kulttuurista. Ne joko kolahtavat tai eivät, minulle Aspan kohdalla ne kolahtavat. Iso merkitys on myös sillä, miten joustavasti voin yhdistää työn ja muun elämän.

Lainsäädäntö, yhteiskunnan eri tukimuodot sekä työehtosopimukset luovat reunaehdot työn ja muun elämän yhteensovittamiselle, mutta sen jälkeen kyse on työpaikalla ymmärryksestä, tahdosta ja valinnoista. Minua lämmittää se, että Aspa-säätiön henkilöstö kokee henkilöstötutkimuksen perusteella meidän työpaikkana onnistuneen varsin hyvin tukemaan työ- ja perhe-elämän yhteensovittamista (keskiarvo 4,4/5). Rehellisesti sanottuna olen itse samaa mieltä, vaikka parannettavaa on aina.

Kävin vielä varmuudeksi testaamassa työpaikkani perheystävällisyyttä Väestöliiton sivuilla olevalla testillä. Sain pistemääräksi 85/115 ja palaute oli seuraava ”Hienoa! Työpaikallasi on jo tehty runsaasti perheystävällisiä ratkaisuja. Panostakaa tähän asiaan jatkossakin. Perheystävällisyys hyödyttää sekä työnantajaa että työntekijöitä.” Joku toinen työntekijämme olisi saanut testissä eri vastauksen kuin minä. Usein keskustelusta unohtuukin, että kokemukset työpaikan perheystävällisyydestä ovat aina yksilöllisiä, emmekä voi kiistää kenenkään kokemuksia.

Olen siitä onnellisessa asemassa, että minulla on mahdollisuus vaikuttaa siihen, miten työpaikallani suhtaudutaan ja mitä käytännön toimia meillä Aspassa tehdään henkilöstömme kohdalla työn ja muun elämän yhteensovittamiseksi. Hyvistä tuloksista huolimatta töitä riittää. Itse haluan toimia ja näyttää esimerkkiä perheystävällisten arvojen puolesta. Kun henkilöstömme viihtyy työssään ja he voivat yhdistää työn ja muun elämän, meillä on edellytykset keskittyä perustehtäväämme: edistämään vammaisten ihmisten ja mielenterveyskuntoutujien mahdollisuuksia itsenäiseen elämään.

Tuomas Koskela, toimitusjohtaja, Aspa-säätiö

Lue lisää Aspasta: Aspassa asiakas päättää kaapin paikan