Heidi palasi kotikaupunkiinsa ja Aspaan

Joensuu.

Toisten auttaminen ja tukeminen on Heidin juttu. Hänelle ihmisen homma on sitä, että ollaan asiakkaan rinnalla ja tuetaan hänelle itselleen tärkeiden asioiden toteuttamisessa, asiakkaan ehdoilla.

Joensuusta kotoisin oleva 24-vuotias Heidi Sevrjukova on aina halunnut työskennellä alalla, jossa voi olla avuksi muille. Hän valmistui Jyväskylän ammattikorkeakoulusta toimintaterapeutiksi vuonna 2019. Opiskeluun kuului pari harjoittelujaksoa, joista toisen Heidi suoritti Joensuun Aspa-koti Sillansuussa. Jyväskylässä työkokemusta kertyi mielenterveys- ja päihdepuolelta ja aikuispsykiatrian puolelta. Paluu Joensuuhun välkkyi kuitenkin mielessä.

Heidi ilmiantoi itsensä Aspa-kodin johtajalle

Aspa-koti Sillansuu Joensuussa tarjoaa tukea arkeen ja itsenäiseen elämään esimerkiksi erityistä tukea tarvitseville nuorille ja mielenterveyskuntoutujille. Neljän viikon harjoittelusta Sillansuussa jäi Heidille hyvä mieli, työyhteisö oli lämminhenkinen ja vastaanottavainen ja oli tosi tervetullut olo. Vaikka oli opiskelija, tunsi olonsa samanarvoiseksi muiden kanssa.

Harjoittelun päätyttyä Heidi lupasi Aspa-kodin johtaja Minna Falille, että ilmiantaa itsensä, jos aikoo palata takaisin Joensuuhun. Tänä keväänä hän palasi ja työskentelee nyt Aspa-koti Sillansuussa.

Pyöräillen asiakkaan luota toiselle – yhteiset onnistumiset palkitsevat

Heidi.

Työpäivät ovat monipuolisia. Asiakaskäynnit Heidi hurauttaa pyörällä. Asiakkaiden kanssa tehdään yhdessä kotitöitä ja täytetään muun muassa Kela-hakemuksia sekä kirjataan käyntejä. Yhdessä tehdään myös kävelylenkkejä, pelataan frisbeegolfia tai jalkapalloa. Harrastukset ovat joko tuttuja vanhoja tai ihan uusia kokeiluja.

”Erityisesti pidän siitä, että jokaisella on pääosin vakioasiakkaat, joiden luona käydään.  Tutustutaan toisiimme paremmin ja näin syntyy hyvät, luottamukselliset suhteet”, toteaa Heidi.

”Silloin koen onnistuneeni työssäni, kun asiakas on tyytyväinen ja iloitsee siitä, että on onnistuttu tekemään joku juttu yhdessä. Asiakas on saanut jotain tärkeätä takaisin elämäänsä tai itselleen uutta sisältöä.”

Aspa on rehti työnantaja ja huolehtii työntekijöiden hyvinvoinnista

Heidi viihtyy erinomaisesti Aspassa.

”Töihin on kiva tulla ja siellä on hyvä olla. Aspa Palveluilla tehdään asiat oikein ja niin, että ne toimivat. Vaikka työ välillä kuormittaakin, pyritään kuitenkin tekemään työnteosta mukavaa.”

Aina toiminnassa on myös kehitettävää, ja kehityskohteita voi tuoda rohkeasti esille. Heidi toivoisi sekä asiakkaalle että työntekijälle konkreettisempia tavoitteita kotikäynneille.

”Toki jo nyt on suunnitelma ja tavoite, jota kohti mennään, mutta kun on pienempiä konkreettisia tavoitteita, siinä tulee onnistumisen kokemuksia enemmän ja tunne, että nyt edetään johonkin. Asiasta on juuri keskusteltukin ja suunniteltu tällaisen käyttöönottoa”, tuumii Heidi.

Heidi haluaa tehdä ihmisen hommaa jatkossakin

Toisten auttaminen ja tukeminen on Heidin juttu. Hänelle ihmisen homma on sitä, että ollaan asiakkaan rinnalla ja tuetaan hänelle itselleen tärkeiden asioiden toteuttamisessa, asiakkaan ehdoilla.

”Oli iso muutos ja päätös palata takaisin kotikaupunkiini, työpaikka Aspassa mahdollisti sen. Haluan viettää tasapainoista elämää, tehdä itselle merkityksellistä työtä ja viettää vapaa-aikaa sopivassa suhteessa. Tällä hetkellä ei ole sen suurempia suunnitelmia. Joensuu on kotoisa paikka”, toteaa Heidi tyytyväisenä.