Aspa-säätiö toteutti Nokia Arenalle esteettömyys- ja saavutettavuuskatselmuksen

Aspa-säätiön Mielekäs-toiminnan kokemustoimijat toteuttivat monipuolisen esteettömyys- ja saavutettavuuskatselmuksen Tampereen Nokia Arenalle.

Viisi ihmistä Nokia Arenan katsomossa. Johanna käyttää sähköpyörätuolia, Annamilla on valkoinen keppi.
Katsomossa Johanna Manninen, Annami Poivaara, Jenna Helenius, Sanna Hakulinen ja Jari Sartolahti. Kuva: Kirsikka Järvinen

Esteetön ja saavutettava vapaa-aika kuuluu kaikille. Siksi Aspa-säätiön Mielekäs-toiminta tekee esteettömyys- ja saavutettavuuskatselmuksia vapaa-ajan palveluihin. Katselmuksen tekevät kokemustoimijat, jotka havainnoivat tiloja erilaisten palveluja käyttävien ihmisten näkökulmasta. Mukana Nokia Arenan katselmusta tekemässä oli näkövammainen kokemustoimija, liikuntavammainen kokemustoimija, yksi lievästi kehitysvammainen kokemustoimija sekä kaksi autismin kirjoon kuuluvaa kokemustoimijaa.

”Oli mahtavaa, että päästiin näin monipuolisella joukolla tekemään kartoitusta, ettei mikään varmasti jää huomioimatta”, kertoo sähköpyörätuolia käyttävä kokemustoimija Johanna Manninen. Kartoitusta tekemässä olivat Mannisen lisäksi Sanna Hakulinen, Annami Poivaara, Jari Sartolahti ja Jani Seppälä.

Nokia Arenan kiinteistö- ja turvallisuuspäällikkö Jani Helenius kertoo, että esteettömyys on otettu huomioon jo areenan suunnitteluvaiheessa: ”Halumme on palvella kaikkia elämysten eturiviin saapuvia asiakkaita tasa-arvoisesti ja huomioiden erikoistarpeita mahdollisuuksien mukaan.”

Kokonaisuus sai kiitosta

Annami valkoisen kepin kanssa areenan edessä, hän tunnustelee kepillä laattoja, jotka ohjaavat kulkua.
Saattoliikenteen pysähtymispaikalta näkövammaisille tarkoitetut ohjaavat laatat johtavat hyvin sisäänkäynnille. Kuva: Kirsikka Järvinen

Mielekäs-toiminnan hankekoordinaattori Jussi Paananen Aspa-säätiöstä kiittää Nokia Arenaa mahdollisuudesta päästä tekemään esteettömyys- ja saavutettavuuskatselmusta. ”Oli hienoa mennä tutustumaan paikkaan, jossa palveluista pyritään tekemään jo valmiiksi kaikille saavutettavia.”

Esteettömät katsomopaikat sijaitsevat kolmannessa kerroksessa, pääkatsomon pohjoispäädyssä. Katsomoissa A1, A2, B1 ja B2 riveillä 18─19 on pyörätuolille varattu taso. Pyörätuolipaikkoja on yhteensä 31.

”Pohjoispäädyn esteettömät paikat ovat monitoimiareenan näkövinkkelistä areenan parhaat katsomopaikat!”, Jani Helenius kertoo. Esteettömät wc-tilat sijaitsevat katsomoiden välittömässä läheisyydessä, samoin tarjoilupisteet.

Liikuntarajoitteiset on huomioitu Johanna Mannisen mukaan areenalla hyvin. ”Katsomossa oli hienoa, että avustaja pääsee pyörätuolin käyttäjän viereen, eikä joudu istumaan takana, seuraavalla penkkirivillä. Lisäksi yhdessä esteettömässä wc-tilassa oli henkilönostin, se on ehdottomasti plussaa. Monessa paikassa ei nostinta ole”, hän kertoo.

“Asioita on selvästi mietitty tarkkaan.” – Johanna Manninen

Katselmuksessa tarkastellaan kohdetta kolmitasoisen arvosteluasteikon avulla: on kiitettävää, kehitettävää ja huolestuttavaa. Areenalla havaittiin eniten kiitettäväksi luokiteltuja asioita, mutta myös joitakin kehityskohteita. Mitään huolestuttavaa ei ilmennyt.

Palaute auttaa kehittämään palvelua

Katselmuksen toteuttajat tekivät huomioita omien tarpeidensa ja vaatimustensa pohjalta. ”On ymmärrettävää, että joitain parannusehdotuksia tuollaisessa katselmuksessa ilmenee, sillä se perustuu nimenomaan erilaisten käyttäjien huomioihin”, Jussi Paananen kertoo. ”Palautteen avulla Nokia Arena saa arvokasta tietoa siitä, miten se voi palvella erilaisia asiakkaita yhä paremmin.”

Raportissa kiinnitettiin huomiota esimerkiksi siihen, että ensimmäinen pistekirjoituskartta tulisi löytyä mahdollisimman pian sisääntulon jälkeen. Lisäksi toivottiin, että henkilönostimella varusteltu esteetön vessa olisi merkitty karttoihin selkeästi.

”Kaiken kaikkiaan tässä on hyvä esimerkki sille, miten esteettömyyteen liittyviä asioita voidaan ja pitää ottaa huomioon jo suunnittelu- ja rakennusvaiheessa. Jokaisella on oikeus saada kokea elämyksiä tasa-arvoisesti”, Paananen toteaa.

Kokemustoimijat kuuntelevat oranssitakkista ja kypärällä varustautunutta Jani Heleniusta areenalal.
Jani Helenius kertoi areenasta kokemustoimijoille. Kuva: Kirsikka Järvinen

Lisätietoja Mielekäs-toiminnan esteettömyys- ja saavutettavuuskatselmuksista:
Hankekoordinaattori Jussi Paananen, Aspa-säätiö, jussi.paananen@aspa.fi, p. 040 631 9244

Lisätietoja Nokia Arenan kiinteistöistä:
Kiinteistö- ja turvallisuuspäällikkö Jani Helenius, Nokia Arena, jani.helenius@areenatampere.fi, p. 050 550 9917

Aspa-säätiö
Aspa edistää vammaisten ihmisten, mielenterveyskuntoutujien ja asumisessaan tukea tarvitsevien ihmisten mahdollisuuksia itsenäiseen elämään. Aspa-säätiö vuokraa asuntoja arjessaan tukea tarvitseville. Säätiön hankkeissa kehitetään asiakkaiden itsenäistä elämää.

Nokia Arena
Vuosittain jopa miljoonaa kävijää palveleva Nokia Arena on rakennettu Tampereen keskustan välittömään läheisyyteen ja se on yksi Euroopan moderneimmista monitoimiareenoista. Nokia Arena avautuu yleisölle joulukuussa 2021.