Digiloikka kissavideoista Kela-asiointiin

Digistä on tullut pakko. Palvelut, yhteisöt ja muut arjen osa-alueet ovat siirtyneet osittain tai jo kokonaan verkkoon. Meille digitaitoisille digipakko tuntuu huojentavalta asialta, kun kaikki on helposti saatavilla omalla älypuhelimella. Mutta monelle digitaidottomalle tämä luo negatiivisia ajatuksia ja digiähky valtaa mielen jo ennen digimaailmaan astumista.

Suurin ero negatiivisten ja positiivisten digiasenteiden välillä on digin hyötyjen tunnistaminen. Ihmisen, joka ei ole koskaan pitänyt kädessään älypuhelinta, on hankala kuvitella digin hyötyjä. Ilman digitaitoja digimaailma voi tuntua pelottavalta paikalta. Mutta miten näitä ihmisiä saataisiin kokeilemaan digiä ja löytämään digin hyötyjä, jos ennakko-olettamus on jo negatiivinen?

Kuvittele tilanne, jossa yrität innostaa ja motivoida digitaidotonta ihmistä digilaitteiden ja digitaalisten palveluiden äärelle. Kumman lähestymistavan sinä koet toimivan paremmin?

  • Katsotaan yhdessä, miten lääkäriajan saa varattua netistä. Voidaan samalla täyttää tuo sähköinen hakemuslomake.
  • Tiesitkö, että voit kuunnella sun lempiartistia suoraan netistä helposti tällä tabletilla? Ja sähän tykkäät palapeleistä, ladataan sulle palapeli-äppi!

Molemmat lähestymistavat ovat hyviä, mutta monia meitä innostaa enemmän hauska ja mukava tekeminen, kuin digin tuomat edellytykset ja vaatimukset. Ihmisen on helpompi lähestyä digimaailmaa, jos hän kokee sen olevan mielekäs paikka.

Digipakko murretaan digihuvittelulla

Digihuvittelun lähtökohtana on hauska tekeminen yhdessä digin äärellä. Näin yhteisöllisyys, digiosallisuus ja digitaidot vahvistuvat mielekkäällä tavalla. Digihuvittelu voi olla esimerkiksi soittolistojen tekemistä YouTubessa, nettipelien pelaamista tai vaikkapa live-lähetyksien seuraamista yhteiskäyttölaitteella. 

Digimaailman monipuoliset mahdollisuudet takaavat sen, että jokaiselle löytyy kiinnostavaa digitekemistä. Tärkeintä on tunnistaa yhdessä mielenkiinnon kohteita ja sen jälkeen pohtia, miten niitä päästään toteuttamaan digisti. 

Kun ihminen löytää digimaailmasta itselleen mielekästä vapaa-aikaa, hän motivoituu oppimaan myös uusia digitaitoja ja kynnys muiden digipalveluiden käyttöön madaltuu. Tällöin digistä tulee luonteva osa arkea eikä se enää tunnu pakkopullalta.