Enemmän kuin esihenkilölupaus

Minulla on ollut ilo päästä työssäni tutustumaan Aspa-kotien johtajiin ja seuraamaan sitä arvokasta työtä, jota he tekevät. Voin vilpittömästi todeta, että he ovat meidän Aspa-kotiemme sydän. He tekevät joka päivä valtavan hyvää työtä sen eteen, että kaikilla työntekijöillä olisi yhtäläiset mahdollisuudet oman työnsä toteuttamiseen ja siinä onnistumiseen.

Sote-alan haasteet ovat tällä hetkellä valtavat. Pitkään jatkunut pandemia ei tilannetta ainakaan helpota, päinvastoin. Ala houkuttelee valitettavasti entistä vähemmän nuoria alan opintojen pariin. Liian usein nostetaan esiin ainoastaan niitä negatiivia asioita. Toki onhan niitä, kuten varmasti kaikilla aloilla. Olisi kuitenkin mukava kuulla myös niistä hyvistä asioista ja onnistumisista, joita tällä alalla on. Aspa Palveluiden esihenkilölupauksen avulla päätimme kertoa siitä hyvästä ja hienosta esihenkilötyöstä, jota meillä tehdään sekä siitä kuinka mahtavia työyhteisöjä ja Aspa-koteja meillä on.

Toimiva työyhteisö kantaa vaikeiden asioiden yli

Tarkoituksemme ei ole maalailla pilvilinnoja siitä, että meillä työn tekeminen olisi aina pelkkää juhlaa, ei toki. Työ on vaativaa ja ajoittain erittäinkin raskasta. Toimivissa työyhteisöissä ovat kuitenkin ne ajoittain raskaat ja haastavatkin tilanteet työntekijän helpompi kohdata.

Meillä tehtävällä hyvällä esihenkilötyöllä voimme mahdollistaa Aspa-kotiemme toimivuuden, hyvän työilmapiirin sekä yhdessä tekemisen meiningin.

Meillä kaikilla on myös niitä hyviä ja huonoja päiviä, eikä kaikessa voi aina onnistua. Yksikään esihenkilö ei ole täydellinen niin kuin ei kukaan muukaan meistä, nimikkeestä ja asemasta riippumatta. Hyvä esihenkilö kuitenkin tunnistaa omat vahvuutensa ja heikkoutensa. Hän osaa tarpeen tullen pyytää anteeksi, myöntää virheensä, ottaa niistä opikseen sekä kantaa vastuun. Hyvä esihenkilö ohjaa toiminnallaan ja näyttää esimerkkiä työyhteisössään.

Onnistumisen mahdollistaja

Jokainen meistä varmasti tietää, miltä tuntuu tulla kohdatuksi työyhteisössä omana itsenään, tulla kunnioitetuksi, arvostetuksi sekä kuulluksi. Jokaisesta meistä varmasti tuntuu hyvältä, jos oma esihenkilö on aidosti kiinnostunut sinun asioistasi ja työyhteisössäsi vallitsee avoin, keskusteleva ja kaikki huomioonottava ilmapiiri. Me myös tiedämme sen, miten nämä kaikki asiat vaikuttavat siihen omaan jokapäiväiseen arkeen siellä työpaikalla.

Lupauksessamme kerrotaan siitä, mistä esihenkilötyössä on pohjimmiltaan kyse.

Hyvä esihenkilö mahdollistaa työntekijän onnistumisen jokapäiväisessä arjen työssä.

Aspa Palveluilla tämä tarkoittaa sitä, että Aspa-kotien johtajat tekevät mitä lupaavat, kantavat vastuun ja kunnioittavat työyhteisön kaikkia jäseniä. Nämä kuulostavat itsestään selviltä asioilta, mutta mielestäni niihin usein keskitytään aivan liian vähän. Yksi olennainen osa työntekijän hyvinvointia on nimittäin esihenkilön tapa toimia. Hän on avainasemassa työyhteisön toimivuudessa ja työssä viihtymisessä. Työyhteisön toimivuus mahdollistaa sen, että työntekijät saavat keskittyä arjessa oman työnsä tekemiseen.

Itse koen, että meidän esihenkilölupaus on kaikkea tätä ja paljon muutakin. Ennen kaikkea se on sitä lämpöä, ilon ja surun kyyneleitä, kuuntelemista, yhdessä tekemistä, tuen antamista, osaamisen jakamista, vaikeistakin asioista puhumista sekä haasteista selviytymistä. Se on sitä arkea, jota Aspa-kodeissamme eletään joka ikinen päivä. Ja tämän kaiken mahdollistaa hyvä esihenkilö, joka pitää kiinni lupauksistaan, kantaa vastuun ja kunnioittaa työntekijöitään. Siitä syntyy työyhteisö, jossa jokaisen on hyvä olla ja tehdä töitä.

Marika Kananen

HR-koordinaattori, Aspa Palvelut Oy