Kesätyön kautta uudelle uralle

Miikka Kiminki.

Miikka Kiminki aloitti kesätyöt Aspa-koti Valtissa toukokuussa 2022. Aikaisemmin hän työskenteli lasten ja nuorten parissa. Kesätyö antoi mahdollisuuden tutustua aikuissosiaalityöhön.

38-vuotias Miikka on ensimmäiseltä koulutukseltaan medianomi ja teki pitkään valokuvaajan töitä. Erilaisten hankkeiden ja projektien kautta hän kiinnostui työstä nuorten ja lasten parissa ja päätti lähteä opiskelemaan sosionomiksi. Miikka opiskeli Porissa Satakunnan ammattikorkeakoulussa (SAMK). Hän valmistui vuoden 2022 alussa. Aikaisemmin Miikka työskenteli lastensuojelussa, mutta päätyi kesätyön kautta aikuissosiaalityön puolelle Aspa-koti Valttiin.

”Valokuvaajan ammatissa pääsin tutustumaan ihmisiin kuvien takana. Olen aina ollut kiinnostunut heidän tarinoistaan ja halunnut ikuistaa sen kuviin. Koen, että meistä jokaisella on oma tarinamme kerrottavana, eikä ketään pidä tuomita pelkkien olettamuksien perusteella”, Miikka kertoo.

Valtissa Miikka aloitti työt keväällä. Hän etsi työtä, joka sopisi paremmin perhe-elämän ja työn yhteensovittamiseen.

”Olin kuullut Valtista hyvää kavereiltani ja tänne oli helppo hakea sekä tulla. Kesätyön kautta minulla oli hyvä mahdollisuus tutustua aikuisten kanssa työskentelyyn ja katsoa, onko tämä minua varten. Ja olihan se. Nyt minulla on jo vakituinen paikka täällä”, Miikka muistelee hakuprosessiaan.

Työtä aikuisten kanssa

Porissa sijaitseva Aspa-koti Valtti tarjoaa tuettua asumista. Asiakkailla voi olla mielenterveys- ja päihdeongelmia, neuropsykiatrisia häiriöitä tai he voivat olla lastensuojelun jälkihuollon nuoria. Asiakkaat asuvat omissa kodeissaan, yleensä lähellä työntekijöitä ja yhteisötilaa. Kotikäynnit pitävät sisällään eri-ikäisten ja eri elämäntilanteissa olevien ihmisten kohtaamisia, ohjaamista ja auttamista. Ikähaarukka valtissa on 18–70 vuotta.

”Aikuisilla on enemmän valmiuksia ottaa apua vastaan. He ovat jo tietyt asiat kokeneet ja nuoruuden mukanaan tuomat myllerrykset ovat ohi”, kuvailee Miikka eroja nuorten ja aikuisten asiakkaiden välissä. ”Asiakkaamme ovat tosi mukavia ja olen jo ehtinyt luoda heihin hyvät suhteet. Kyllä hekin taitavat minusta pitää, koska kerrottaessa vakinaistuksestani sain asukaskokouksessa heiltä aplodit”, Miikka jatkaa hymyillen.

Työtä tehdään omalla persoonalla ja jokainen voi käyttää omia vahvuuksiaan. Valtissa jokainen kohdataan omana itsenään, oli hän sitten asiakas tai työntekijä. Kesätyöntekijän on helppo tulla työyhteisön jäseneksi. Moniammatillisen tiimin kanssa oma ammattitaito kehittyy, mutta myös kesätyöntekijän ajatuksia kuunnellaan.

”Kesätyöntekijät ovat todella tärkeitä työyhteisön kehittämisen kannalta tuoden uusia näkökulmia ja ajatuksia. Meillä jokainen saa rohkeasti kertoa omia mielipiteitään, kehittää ja kokeilla eri työmenetelmiä. Parhaassa tapauksessa saamme heistä pysyvän työkaverin joukkoomme, kuten Miikkan kohdalla”, sanoo Aspa-koti Valtin johtaja Jouni Salonen ja kannustaa hakemaan Aspalle töihin.