Olen täällä nuoria varten

Lyyli Vatanen.

Aspa-koti Villa Huvi on vaikeavammaisten nuorten koti. Heistä jokaisella on yksilöllinen elämä, jota tuetaan ja ohjataan. Lyyli Vatanen on ollut useamman vuoden mahdollistamassa näille nuorille parasta mahdollista elämää.

Aspa-koti Villa Huvi sijaitsee Espoon Kaitaalla kauniissa ympäristössä meren läheisyydessä. Se tarjoaa upean miljöön ja puitteet niin asukkaille kuin työntekijöillekin. Villa Huvissa asuu yli 18-vuotiaita nuoria aikuisia, jotka tarvitsevat vahvaa apua ja tukea kaikissa päivittäisissä toiminnoissa sekä hoitoa ja huolenpitoa henkilökohtaisissa asioissa.

”Vuosien saatossa vuorovaikutus nuorten kanssa kehittyy. Saatan tietää jo nenän asennosta, miten he voivat. Sitä oppii tuntemaan ihmiset ja tietämään, tulkitsemaan ilmeitä ja eleitä sekä kommunikoimaan heidän kanssaan”, Lyyli kertoo.

Nuorten elämään kuuluu työtoiminnan ja kuntouttavan toiminnan lisäksi paljon muutakin. Päivät täyttyvät erilaisia harrastuksista, kuten bänditreeneistä, ratsastuksesta ja uinnista. Villa Huvin porukka tekee myös paljon retkiä luontoon, kahviloihin, kaupunkiin tai vaikkapa ohjelmien videokuvauksiin.

”Parasta työssäni on, kun näen nuorten ilon ja kuulen naurun ja kikatuksen. On hienoa pystyä tuottamaan näitä ilon hetkiä heille”, Lyyli kuvailee työtään. ”Lisäksi kuntouttavassa toiminnassa on mahdollista nähdä nuorten edistyminen.”

Työ ei sovi kaikille, mutta antaa paljon

Kymmenen vuotta sitten Lyyli päätti lähteä opiskelemaan lähihoitajaksi. Ensin hänestä piti tulla hammashoitaja, mutta hän päätyikin kehitysvamma-alalle. Villa Huviin hän tuli aikoinaan Omnian oppisopimuskoulutuksen kautta.

”Tämä työ ei tietenkään sovi kaikille, mutta itse nautin siitä. Päivät ovat hektisiä ja niissä on paljon liikkuvia osia, mutta juuri ne pitävät minut liikkeessä ja tuovat kaipaamiani haasteita. Ystäväni eivät esimerkiksi halua pelata kanssani reaktiopelejä, koska olen kehittynyt niissä todella hyväksi”, Lyyli kertoo nauraen. ”Halutessaan on myös mahdollista edetä uralla ja ottaa lisävastuuta.”

Nuoret, heidän vanhempansa ja työntekijät muodostavat Villa Huviin yhden suuren perheen. Lyyli kokee, että Aspa tarjoaa turvallisen työpaikan. Työtä tehdään ihmisten kotona ja päivät toteutetaan kunkin yksilöllisen tarpeiden ja toiveiden mukaisesti. Kukaan ei jumiudu neljän seinän sisään vaan täällä eletään normaalia elämää, ehkä joskus jopa parempaa elämää kuin muut. Ohjaajat ovat tärkeässä roolissa ja heillä on hyvät mahdollisuudet tehdä ihmisten arjesta mielekästä.