Aspa-koti Haikari avasi ovensa Lohjalla

Aspa-koti Haikarin pihalla penkit ja tuoli.

Palveluasumista kehitysvammaisille ihmisille tarjoava Aspa-koti Haikari on valmis. Asukkaat ovat päässeet muuttamaan uusiin tiloihin 16.7. alkaen.

Aspa Palvelut Oy laajentaa uuden avauksen myötä palveluasumisen tarjontaa Lohjan seudulla. Aspa-koti Haikarin rakennusprojektista on vastannut Hoivatilat Oyj. 

”Tämä on kauan odotettu ja merkittävä asumispalveluiden parannus ja laajennus tällä alueella”, toteaa liiketoimintapäällikkö Tuula Helle-Kuusjoki.  

Haikari sijaitsee luonnonläheisellä asuinalueella lähellä kaupungin keskustaa ja palveluja. Palveluasumisen tilat on suunniteltu juuri asukkaiden tarpeita ajatellen. Jokaisella asukkaalla on uudessa kodissaan oma 30-neliöinen asuntonsa, johon kuuluu olohuone-keittiöyhdistelmä, erillinen ikkunallinen makuusoppi ja kylpyhuone. Asunnot sijaitsevat rivi- ja luhtitalossa. Viihtyisyyttä lisää ikioma pihapiiri. Grillauspaikasta oletetaan tulevan suosittu herkkunurkkaus.  

Lohjalla toimintaansa jatkaa Aspa-koti Kuparikulma. Se tarjoaa jatkossakin tuettua asumista kehitysvammaisille ja mielenterveyskuntoutujille.  

Sisko Oksanen on yksi Kuparikulmasta Haikariin muuttaneista.  

”On ihanaa saada ihan oma asunto ja omaa rauhaa. Nyt voin myös kutsua vieraita kylään. Haluan myös istuttaa ja hoitaa kukkia meidän omassa pihassamme”, sanoo Sisko. 

Aspa-koti Haikari tarjoaa esimerkiksi aikuistumassa oleville kehitysvammaisille henkilöille mahdollisuuden jäädä kotiseudulleen lähelle omia verkostojaan tai kotona pitkään asuneille toisenlaisen asumisratkaisun.  

Aspa-kodin johtajana toimii Jarno Keskinen.  

”Palvelut ja toiminnot määräytyvät meillä asukkaiden toiveiden mukaan ja yksilöllisesti. Painotamme itsemääräämisoikeutta: meillä ei vaan anneta ohjeita ylhäältä, vaan kehitetään toimintaa aidosti yhdessä”, kertoo Jarno Keskinen. 

Haikarin vapaita paikkoja voi hakea Lohjan kaupungin vammaispalvelujen kautta  

Haluamme toivottaa asukkaille ja työntekijöille onnea uuteen Aspa-kotiin!