Kotihoito mahdollistaa elämän omassa kodissa

Aspa Palveluiden Essi Lätäkönmäki ajelee tottuneesti pitkin Härmän teitä kotihoidon asiakkaiden luo. Tiet sekä asiakkaat ovat käyneet tutuiksi vuosien varrella. Hän koputtaa reippaasti asiakkaan oveen ja astuu sisään taloon. Sisältä kuuluu iloinen tervehdys. Monille asiakkaista edessä on päivän tärkein hetki.

Asiakkaiden luona käydään yleensä kerran päivässä, joskus jopa viisi kertaa. Aamuisin tehdään aamukäynnit ja iltapäivällä pidempiä käyntejä. Käynnit voivat sisältää ulkoilua, lääkkeidenjakoa, ravitsemuksen seurantaa, kaupassa käyntiä, yleissiisteydestä huolehtimista, verenpaine- ja sokerimittauksia ja hygieniasta huolehtimista. Tärkeää on myös kuulumisten vaihtaminen ja joskus ehditään letittää hiukset. Asiakkaina on pääasiassa ikäihmisiä.

”Tiedän tekeväni tärkeää työtä. Avullani mahdollistetaan asiakkaiden asuminen kotona. Päivät ovat vaihtelevia ja niiden aikana näkee erilaisia ihmisiä. He ovat se tärkein syy, miksi tätä työtä teen. Meillä on asiakkaina aivan ihania ihmisiä”, Essi kertoo työstään.

Essi on valmistunut lähihoitajaksi vuonna 2016. Aspan hän löysi tuttavan kautta muuttaessaan vuonna 2019 Härmään. Hän oli aikaisemminkin työskennellyt kolme vuotta kotihoidon parissa ja oli luonnollista jatkaa sitä, kun Aspa Palveluilla tuli siihen mahdollisuus. Tällä hetkellä Essi opiskelee sairaanhoitajan monimuoto-opintoja Seinäjoen ammattikorkeakoulussa samalla, kun työskentelee Aspalla.

”Parasta työssäni ovat ihmiset, niin asiakkaat kuin työkaverit. Meillä on tosi hyvä työporukka, kannustamme toisiamme ja tunnemme toisemme hyvin. Täällä saa toteuttaa itseään. Viihdyn hyvin”, Essi kuvailee työyhteisöään.

Tarve ja tarjonta kohtasivat

Aspa-koti Härmänranta tarjoaa tuettua asumista, palveluasumista ja tehostettua palveluasumista eri tavoin vammaisille ihmisille. Erikoispalveluna se on tarjonnut vuodesta 2019 lähtien kotihoitoa ikäihmisille. Idea kotihoidosta lähti innovaatiotuotekehityksen ammattitutkinnosta, jonka kaikki Aspa-kodin johtajat suorittavat. Samaan aikaan kunta oli tiedustellut asiaa Härmänrannasta.

Ammattitutkinnon myötä Aspa-koti Härmänrannan johtaja Minna Mäntylä ryhtyi kehittämään palvelua. Nykyään heillä on 30 asiakasta. Osa heistä on itsemaksavia ja osa asiakkaista on ohjautunut kunnan kautta. Yleensä yhteydenottaja on omainen tai kunnan asiakasohjaaja.

”On niin ihanaa, kun luonani käy joku. Lapseni asuvat kaukana, joten kaipaan seuraa. Minusta pidetään todella hyvää huolta, enkä enää selviäisi ilman apua,” kertoo kotihoidon tyytyväinen asiakas hymy huulillaan.