Pro Aspa kokoaa hyvät käytänteet ja innovaatiot

Hehkulamppu saa idean.

Pro Aspa on aspalaisten oma hyvien käytänteiden, ideoiden ja innovaatioiden koti. Se on matalan kynnyksen keino ilmoittaa oma ajatus, idea tai toimiva käytäntö. Sen avulla voidaan palkita työntekijöitä uusista avauksista ja levittää niitä koko talon käyttöön.

Pro Aspa otettiin käyttöön Aspa Palveluilla keväällä 2021. Webropol-linkin kautta kuka tahansa pystyy milloin tahansa ilmoittamaan ideansa tai hyväksi havaitun toimintatavan. Ajatuksensa voi jakaa myös nimettömänä tai vain Aspa-kodin nimellä.

”Olen havainnut vieraillessani Aspa-kodeissa ympäri Suomen, että jokaisesta paikasta löytyy joku idea tai hyvä tapa toimia, mikä ei ole vielä muualla käytössä. Nämä voivat tulla esiin keskusteluissamme tai ovat nähtävillä esimerkiksi toimiston tai yhteistilan seinällä”, kertoo Aspa Palveluiden kehittämispäällikkö Mika Thessman. ”Meiltä löytyy äärettömän vahvaa osaamista ja kokemusta. Pro Aspan avulla pyrimme levittämään tätä hiljaista tietoa laajemmin koko Aspan käyttöön.”

Ideasta toteutukseen

Ideoita palkitaan sen mukaan, kuinka hyvin ne vastaavat strategian ja toimintasuunnitelman tavoitteita ja painopisteitä. Lisäksi arvioidaan, onko idealla vaikutusta yhteen Aspa-kotiin vai useampaan ja onko se skaalattavissa mahdollisesti myös muualle.

Pro Aspa -palkinto jaetaan neljä kertaa vuodessa. Palkinnon saajan valitsee raati, jonka kokoonpano pysyy samana kalenterivuosi kerrallaan. Tällä hetkellä raatiin kuuluvat hallinnon edustajat Mika Thessman ja Seija Milonoff, Aspa-kodin johtajien edustaja Jenna Vertanen sekä työntekijöiden edustaja Elina Liikavainio. Seuraavan kerran raati kokoontuu 5.11.2021.

Pro Aspa -palkinnon on saanut toistaiseksi kolme ideaa. Palkinnon on saanut Joensuun Aspa-koti Sillansuun kehittämä perhetyön opintokokonaisuus, jonka suunnittelu on käynnissä. Ulvilan Aspa-koti Nahkurissa ideoitu Opiskelijapalautelomake otetaan käyttöön tämän vuoden puolella. Espoon Aspa-koti Villa Huvissa työskentelevä Marju Mettänen kehitti omaisten tovin, joka on heillä käytössä ja sitä on kokeiltu myös muissa Aspa-kodeissa.

”Jakamalla ideoita ja hyviä käytänteitä pysymme alati muuttuvan maailman vauhdissa. Opimme tunnistamaan asumisen arjessa syntyviä ajatuksia sekä niitä muutoskohtia, joita työntekijämme ovat huomioineet. Joskus syntynyt idea ei olekaan se juttu vaan taustalla on juurisyy, mihin halutaan muutosta”, Mika kuvaa Pro Aspan ydinajatusta.