Aspan kokemustoimijasta työelämään

Oona-Maria on toiminut pitkään kokemustoimijana. Työskentely Aspassa on tuonut varmuutta omasta osaamisesta. ”Koen, että tämä tukee tulevaisuuden haaveammattiin pyrkimistä”, hän kirjoittaa.

Olen Oona-Maria, 24-vuotias nuori nainen Jyväskylästä. Asustelen yksin omassa kivassa asunnossa, josta teen töitä etänä. Vapaa-ajalla toimin kokemustoimijana, minulla on kokemusta lastensuojelun ja jälkihuollon palveluista. Kaikki elämässäni ei ole siis mennyt ihan sillä perinteisellä kaavalla, mutta ajattelen, että kaikella on tarkoituksensa. 

Tie kokemustoimijaksi 

Kaikki lähti siitä, kun olin Pesäpuu ry:llä kokemusasiantuntiana muutaman vuoden. Sitä kautta minut napattiin mukaan Aspa-säätiölle kehittämään hanketta. Itseäni sen enempää kehumatta, olen muuten keksinyt sen nimen: 4You. 

Kun hanke alkoi olla siinä pisteessä, että toiminta voitiin aloittaa, pääsin siihen mukaan osallistujan ja kokemustoimijan roolissa. Siitä alkoi varsinainen matkani kokemustoimijana.  

4You-hankkeen aikana pääsin tekemään ja kokemaan niin paljon uutta, kokkasin mm. hummereita! Tapasin myös paljon uusia, ihania ihmisiä, osa heistä on edelleen osa elämääni. 

Hanke toisensa perään poiki uusia kokemustoimijuusrooleja ja avasi ovia tulevaan, nyt olen mukana Asumisen ajokortti- ja Omat avaimet 4You -toiminnoissa sekä Hymis-hankkeessa

Se oli ja on edelleen niin ihana tunne, kun voi kokemuksiensa kautta olla vertaisena muille.  

Töissä Aspa-säätiössä 

Aspan viestintään haettiin Paikka auki -avustusohjelman kautta viestintäassistenttia, josta taisin kuulla ensimmäisenä parilta työkaverilta. Päätin hakea tehtävään, tulin valituksi ja aloitin työt huhtikuussa 2023. Valmistuin merkonomiksi vuoden 2022 elokuussa ja tämä oli ensimmäinen työpaikkani! 

Kokemustoimijuudesta oli hyötyä, koska ”talo oli tuttu”. Uuteen toimenkuvaani kuului aika paljon myös sellaisia tehtäviä, joita tein jo kokemustoimijana ollessani. Entisistä esihenkilöistä tuli työkavereita ja koin, että minut otettiin avosylin vastaan.  Minulle on annettu tehtäviä ja minuun on luotettu. Moniin tehtäviin kasvoin ajan kanssa ja opin tekemällä, kuten YouTube, nettisivujen päivitys ja podcastien muokkaus.  

Olenkin sitä mieltä, että ”Joku on uskonut muhun, mun puolesta”, kun sitä on tarvittu. 

Matkan aikana olen huomannut, miten tärkeää työyhteisön tuki on. 

”Joku on uskonut muhun, mun puolesta”

Mitä tämän jälkeen? 

Viestintäassistenttina sain lisää taitoa käyttää eri alustoja viestinnässä sekä kokemusta verkostoissa toimimisesta. Pääsin myös kokeilemaan ja oppimaan paljon uusia asioita, kuten mainitsemaani podcastien editoimista. Olen saanut varmuutta itsestäni ja osaamisestani, kokemuksen siitä, että osaan ja pystyn.  

Koen, että työskentely Aspassa tukee tulevaisuuden haaveammattiin pyrkimistä.  En vielä tarkkaan tiedä mitä se on, mutta haluan tulevaisuudessakin toimia ihmisten, nuorten ja aikuisten parissa.  Rehellisesti sanottuna minua pelottaa aika paljon jäädä työttömäksi tässä vaiheessa maailman menoa. Kaikki tulee esimerkiksi lakiuudistuksien takia muuttumaan myös mun elämässä. 

Olen hakenut uusia töitä ja luotan siihen, että niitä myös saan, oli homma mitä tahansa. Mietin lisäksi, haluanko opiskella vielä toisen ammatin. Onhan tässä koko elämä aikaa opiskella. 

Kokemustoimijuus tulee aina olemaan osa mun elämää ja aion jatkaa sitä tulevaisuudessakin. 

Oona Tirkkonen
viestintäassistentti