Aspa-koti Omenapihassa puhuttiin rahasta

Omenapihassa päästiin testaamaan Millainen rahankäyttäjä olet -kortteja.

Millainen rahankäyttäjä olet -kortteja pinossa.

Aspa-säätiön Velka veks ja asuminen check -hanke jalkautui tutustumaan Valkeakoskella sijaitsevan Aspa-koti Omenapihan toimintaan. ”Oli hienoa tavata henkilökuntaa ja asukkaita pitkästä aikaa kasvotusten, aivan mahtavaa porukkaa!”, sanoi hankepäällikkö Teija Hietikko vierailun jälkeen.

Koronarajoitusten vuoksi Velka veks -hankkeen talousryhmät ovat jääneet vähemmälle, mutta viimein hankkeessa kehitettyjä Millainen rahankäyttäjä olet -kortteja päästiin kokeilemaan yksilötapaamisten lisäksi myös ryhmätoiminnassa.

Millainen rahankäyttäjä olet -kortteihin on kerätty erilaisia luonteenpiirteitä, jotka on myös kuvitettu. Kortteja voi hyödyntää yksilötapaamisissa ja ryhmätoiminnassa. Ryhmätoiminnassa asiakkaat ja työntekijät valitsevat korteista aluksi sen luoteenpiirteen, millaisena rahankäyttäjänä kukin kokee itsensä tällä hetkellä. Sitten käydään kierros, jossa kaikki pääsevät esittelemään valintansa ja miksi on tähän luonteenpiirteeseen päätynyt. Kun kierros on päättynyt, otetaan uusi kortti, joka valitaan sillä perusteella millainen rahankäyttäjä haluaisi olla ja tehdään uusi keskustelukierros.

Kortit herättivät vilkasta keskustelua

Omenapihassa kortit herättivät vilkasta keskustelua esimerkiksi siitä, että on hyvin hankalaa hoitaa virallisia paperiasioita, jos elämänhallinta on väliaikaisesti horjunut.

”Keskustelimme myös avun pyytämisen merkityksestä koska liian usein ’kyllä minä pärjään’ -asenne voi olla haitaksi, mikäli elämänhallinta on jo karannut käsistä. On myös hankalaa päästä talousongelmien suosta, jos kerran on sinne tipahtanut”, Teija sanoo. ”Keskustelu johti myös syvällisempiin aiheisiin ja ryhmässä oli hyvä yhteishenki ja ymmärrys toisen tilanteeseen.”

Palaute ryhmän jälkeen oli positiivista:

”Korttien avulla oli helpompaa keskustella talousasioista”
”Niin juuri, veit sanat suustani! Oli helppoa, kun oli valmiiksi sanoitettu luonteenpiirteet, eikä tarvinnut itse keksiä päästä. Kortti kädessä keskustelu tuntui luontevammalta.”

Tilaa kortteja

Kiinnostuitko korteista? Voit tilata niitä oman yhteisösi käyttöön Teija Hietikolta sähköpostitse. Tuotteiden postitusta varten tarvitaan tilaajan nimi, katuosoite, postinumero ja postitoimipaikka sekä puhelinnumero.