Joskus pieni rohkea askel voi muuttaa koko elämän suunnan. Niin kävi kotiin eristäytyneelle Markolle, joka päätti ilmoittautua Aspan digikaverivalmennukseen.
Joensuun kupeessa Utrassa asuu 47-vuotias Marko, joka on toiminut usean vuoden ajan aktiivisesti Aspan Digi haltuun -hankkeessa digikaverina. Aina ei ole elämä kuitenkaan hymyillyt, vaikka Marko kuvaileekin itseään avoimeksi ja iloiseksi tyypiksi, joka tulee hyvin toimeen ihmisten kanssa.
Marko on tehnyt elämänsä aikana monenlaisia töitä, mutta viimeiset kymmenen vuotta hän on ollut sairauseläkkeellä masennuksen ja selkäkipujen vuoksi.
– Mun elämässä ei ollut enää mitään tarkoitusta tai sisältöä, istuin vuosikausia yksin kotona syvässä sumussa, ei ystäviä, ei mitään tekemistä. Muutin välillä Savonlinnaan ja osallistuin siellä mielenterveyskoulutuksiin. Niistä sain kyllä paljon apua elämänhallintaan, muistelee Marko vaikeita vuosia.
– Palasin kuitenkin takaisin kotiseudulle. Yksinäisinä päivinä jaksoin hädin tuskin raahautua tietokoneen ääreen. Pikku hiljaa aloin kuitenkin itseopiskeluna perehtyä it-asioihin ja opettelin myös kasaamaan tietokoneita itse. Huomasin, että ihminen oppii, kun haluaa oppia, toteaa Marko.
Facebook-ilmoitukseen vastaamisesta alkoi muutoksen tie
Marko viettää somessa paljon aikaa. Yhtenä päivänä Facebookin selailu muutti Markon elämän suunnan, kun hän törmäsi Aspan ilmoitukseen.
– Silmiini osui Aspan Facebook-ilmoitus, jossa etsittiin osallistujia Digi haltuun -hankkeen digikaverivalmennuksiin, myös täältä Joensuusta. En tuntenut Aspaa lainkaan ja vähän pelotti lähteä mukaan, mutta päätin kuitenkin rohkaista mieleni ja ilmoittautua. Ei se ota jos ei annakaan, tuumasi Marko.
Kyllä se antoi! Marko kävi digikaverivalmennuksen ja sai muodollisen pätevyyden digikaverina toimimiseen. Hän sai kannustusta hankkeen silloisilta vetäjiltä Susanna Saarvolta ja Helmi Kalliolta ryhtyä digikaverina tarjoamaan digiopastusta sitä tarvitseville Joensuun seudulla.
– Kävelin sisään juuri avautuneeseen Pohjois-Karjalan Mielenterveystuki ry:n ylläpitämään Kohtaamispaikka MieTeen ja kysyin, voinko tulla sinne pitämään digiopastuksia. Nyt olen pitänyt opastuksia MieTellä jo kolmisen vuotta. Opetin digiasioita parin vuoden ajan myös Utran asukasyhdistyksessä, mutta aika ei riittänyt kaikkeen, huokaisee Marko.
Jokainen ihminen on yksilöllinen, mutta kokemusasiantuntijana Marko antaakin vinkin muille ihmisille, jotka ovat syystä tai toisesta yksinäisiä ja jääneet eristyksiin neljän seinän sisälle.
– Kun haluat muutosta, tee itsellesi pieniä tavoitteita. Päätä, että tänään laitat kengät jalkaan. Huomenna avaat ehkä jo ulko-oven. Siitä se lähtee, pienin askelin, Marko opastaa.
Kuin luotu digikaveriksi
Markolla on roppakaupalla digikaverille hyödyllisiä ominaisuuksia. Hänellä oli jo ennestään laaja tekninen ja it-osaaminen, ja Aspan koulutuksissa on tullut lisää taitoja, kuten Teamsin ja VR-lasien käytön opastus ja erilaiset lakiasiat.
– Olen löytänyt itsestäni uusia kykyjä. Pystyn opastamaan ihmisiä ihan ulkomuistista, ei tarvitse olla koneen ääressä opastamassa. Ja jaksan selittää samat asiat kymmeniä kertoja hermostumatta. Opastettava saa itse tehdä asiat uudelleen niin monta kertaa, että homma sujuu, kertoo Marko opastustilanteista.
Marko opastaa ihmisiä kaikessa mahdollisessa, kuten pankkiasioissa, puhelimen asennuksissa sekä Facebookin ja WhatsAppin käytössä. Opastettavien ikähaarukka on 20-vuotiaista lähes 100-vuotiaisiin. Nuoret ovat hätäisempiä, vanhemmilla on kärsivällisyyttä ja tarve kerrata asioita moneen kertaan.
Marko toteaa, että digitaitoja tarvitaan ihan kaikkialla ja ihmiset ovat hyvin epävarmoja koneiden ja laitteiden kanssa.
Digikoulutusta pitäisi olla matalalla kynnyksellä tarjolla kaikille ihmisille, erityisesti vanhemmalle väelle ja erityistä tukea tarvitseville. Markollekin sataa jatkuvasti pyyntöjä tulla pitämään digikoulutusta eri paikkoihin. Korvausta niistä ei kuitenkaan olla valmiita maksamaan.
Digikaveritoiminta toi sisältöä elämään ja ystäviä
Digikaveritoimintaan lähteminen on tuonut uutta sisältöä ja draivia Markon elämään.
– Elämä on muuttunut digikaverihommien myötä paljon paremmaksi. Nykyään tunnen olevani tärkeä ja tarpeellinen yhteiskunnalle. Lämmittää kovasti mieltä, kun voin auttaa muita. Joensuun raitilla minut tunnetaan ja tervehditään digikaverina. Moni tulee kauppareissullakin kyselemään apua yhteen jos toiseen digiongelmaan. Pyydän heitä tulemaan MieTen digiopastuspäivään, niin hoidetaan homma siellä. Välillä on todettava, että en sentään ole ihan 24/7 käytettävissä, summaa Marko digikaverin arkea.
– Olen saanut paljon ystäviä ja kavereita, myös muista digikavereista ja Aspasta. Pari kertaa olen matkustanut Helsinkiin digikaveritapaamiseen ja todennut, kuinka huikeita tyyppejä muut digikaverit ovatkaan. Niitä tapaamisia toivoisin lisääkin.
– Jo matkustus Helsinkiin on virkistävää. Kun tällainen hiljainen pohjoiskarjalainen astuu Joensuussa junaan, niin Helsingissä on puoli vaunullista tuttuja, naurahtaa Marko.
Uusi Digiloikkarit-toiminta alkanut
Marko aikoo jatkaa Aspan digihankkeiden parissa myös jatkossa.
– Digi haltuun -hanke päättyi juuri ja uusi Digiloikkarit-toiminta käynnistyi nyt maaliskuussa, olen jo ilmoittautunut siihen mukaan.
– Yhteistyökumppanit kyselevät innokkaana minulta, mitä uutta on luvassa. Sen tiedän, että Joensuussa ja Tampereella tullaan pilotoimaan yhteisöllistä digivalmennusta tarjoavaa digiklubitoimintaa. Digiklubin perustaminen taitaa olla edessä! arvioi Marko lopuksi tulevia työkuvioita.
Lue lisää Joensuun digiklubi-työpajasta!