Aspa-säätiön hankkeista uusia ideoita Aspa-kotien arkeen

Kuvassa viisi henkilöä jotka hymyilevät ja katsovat kameraan.

Aspa-säätiön hankkeet tarjoavat toimintaa ja koulutuksia monille eri kohderyhmille sekä yhteistyökumppaneille. Yhteistyötä tehdään myös Aspa Palvelujen kanssa. Hymis -hanke vieraili Aspa-koti Pihakoivussa ja Metsätuvalla Tampereella esittelemässä koulutustaan sekä aspalaisille että heidän asiakkailleen. Yhteistyö tarjosi mahdollisuuden tuoda uusia ideoita ja toimintamalleja Aspa-kodin arkeen.

Yhteistyön juuret juontavat tarpeeseen vastata asiakkaiden ja työntekijöiden toiveisiin, kertoo Aspa-kodin johtaja Anu Virhiä. Metsätuvan päiväaikainen toiminta on ryhmämuotoista, mutta myös tuetun asumisen asiakkaat kaipasivat tilaisuuksia, joissa voivat tavata toisiaan ja osallistua erilaisiin tapahtumiin. Samalla haluttiin tarjota heille mahdollisuus oppia ja päästä kokeilemaan uusia asioita.

Aspa-säätiön kehittämistoiminnan hankkeista löytyikin sopivaa toimintaa asiakkaille sekä työntekijöille. Hankkeet ovat aikaisemmin tarjonneet Aspa-koti Pihakoivun ja Metsätuvan asiakkaille toimintaa muun muassa Voimaa seksuaalisuudesta -hankkeen, Digi Haltuun -hankkeen ja Mielekäs -toiminnan myötä. Nyt ensimmäistä kertaa säätiöstä päästiin kouluttamaan myös Aspa-kodin työntekijöitä.

Toiveena oli Nepsy-aiheiset koulutukset

Aspa-säätiön Hymis-hankkeen työntekijät kutsuttiin Pihakoivuun ja Metsätuvalle esittelemään valmennuksiaan Aspa-kodin työntekijöille sekä heidän asiakkailleen. Aspa-kodin johtajan Anu mukaan yhteiset tapahtumat ovat erityisen tärkeitä asiakkaille. ”Näissä tapahtumissa asiakkaat saavat tilaisuuden tulla mukaan ryhmään ja tutustua uusiin ihmisiin. Samalla he voivat oppia uusia taitoja ja saada tukea arkeensa.”

Aspa-kodin työntekijät olivat toivoneet erityisesti Nepsy-aiheisia koulutuksia enemmän. Hymiksessä kehitetään valmennuksia, joiden avulla vahvistetaan vammaisten ja autismikirjolla olevien nuorten aikuisten mielen hyvinvointia ja identiteettiä. Esittelyssä Pihakoivussa oli tällä kertaa Tulevaisuuspaja-valmennus, jossa käsitellään juuri näitä aiheita, ja valmennukset soveltuvat hyvin kaikenikäisille ihmisille diagnoosiin katsomatta.

”Tämä oli ensimmäinen kerta, kuin teimme yhteistyötä Aspa Palvelujen kanssa. Vastaanotto oli lämmin ja saimme hyvää palautetta työntekijöiltä. Yhtenä hankkeemme tavoitteena on valmentaa ammattilaisia kehitetyn valmennuskonseptin käyttöön. Valmennukset ovat monipuolisia ja kouluttaja voi tarvittaessa ottaa konseptista esimerkiksi yhden osan käyttöönsä asiakkaiden tarpeiden mukaisesti,” kertoo Hymis-hankkeen hankepäällikkö Jussi Paananen.

Yhteistyö jatkuu

Hymiksen ja Aspa Palvelujen yhteistyö jatkuu. Tavoitteena on tarjota asiakkaille yhä monipuolisempia mahdollisuuksia osallistua erilaisiin aktiviteetteihin ja saada tukea arkeensa sekä kouluttaa henkilökuntaa valmennuksien pariin. Metsätuvalla on jo aloitettu ensimmäinen Tulevaisuuspaja -valmennus, johon on osallistunut kymmenkunta asiakasta. Asiakaspalaute on ollut hyvin myönteistä. Myös muihin Aspa-säätiön hankkeisiin on otettu yhteyttä ja yhteistyökuvioita on suunnitteilla ensi vuodelle.

Aspa-säätiön kehittämistoiminnassa kokeillaan ja kehitetään kaikkea, mikä auttaa asumisessaan ja arjessaan tukea tarvitsevia ihmisiä elämään mahdollisimman itsenäisesti. Toiminnassa kehitetään muun muassa saavutettavaa arjen digitukea, menetelmiä voimavarojen sekä sosiaalisten ja arjen taitojen vahvistamiseksi sekä mielekkään vapaa-ajan mahdollisuuksia.

Kuva ja teksti: Emilia Lindgren